Un centru de îngrijiri din Bihor, casă pentru bărbatul bătut la Brașov

Data publicării:
barbat agresat Brasov Dumbrava

Destin schimbat pentru bărbatul care a impresionat o țară întreagă după ce a fost bătut de doi tineri în Brașov. Abandonat de familie, el a ajuns în centrul de îngrijiri de la Dumbrava, din Bihor, unde sute de persoane și-au găsit un adăpost. Medicul care a strâns bani din donații pentru Dumitru Niculai vrea să îi ridice acestuia o casă tot în Bihor, unde să fie primite și alte persoane aflate în nevoie.

Pe Dumitru Niculai l-am găsit jucând șah în curtea centrului, înconjurat de mai multe persoane aflate în centrul de îngrijire. Confuz și uneori incoerent, bărbatul care a fost bătut crunt de doi tineri, la sfârșitul lunii martie, își amintește vag ce i s-a întâmplat.

Știe doar că a stat mai mult timp pe un pat de spital unde a fost vizitat de diverse persoane. Printre ele și medicul Vasi Rădulescu, cel care a adunat, din donații, aproape 100 de mii de lei pentru Dumitru Niculai. Și tot el l-a trimis pe bătrân în Bihor, la Dumbrava, acolo unde beneficiază acum de cazare, masă și tratament.

"Presiunea atmosferică este foarte puternică și asta mă pune jos. Aici mi-au plăcut animăluțele și câmpul acesta verde, mie îmi place să lucrez la câmp și la animăluțe", povesteşte Dumitru Niculai.

"Se simte bine, doar că uneori este confuz, îl întrebi ceva, îți răspunde altceva. În rest e în regulă, are tratament, pentru că probabil ar fi și mai rău, tratamentul este administrat în baza biletului de ieșire din spital", explică Ana-Maria Pater, asistentă medicală.

"- Cum se descurcă domnul Dumitru la șah?
- Foarte bine. Șahul e un joc mental și asta înseamnă că e ok", a remarcat un bărbat îngrijit în centrul de la Dumbrava.

Dumitru Niculai povestește că are două fete și un băiat, care însă nu mai vor să audă de el. A divorțat acum mai bine de 20 de ani și de atunci a lucrat cu ziua pe unde a apucat.

"Fosta nevastă a trecut pe numele ei totul. De 21 de ani am lucrat cu ziua cum s-ar spune. Am făcut case, am tencuit, am turnat beton pe jos, deci de la A la Z", povesteşte bărbatul.

În centrul din Dumbrava, Dumitru Niculai își ocupă timpul rezolvând rebus ori stând de vorbă cu ceilalți locatari.

"Mai fac câte ceva, cos un nasture, îmi repar ochelarii, sunt de 2 și jumătate și îmi trebuie plus patru."

De soarta lui Dumitru Niculai și a celorlalți pacienți se ocupă Viorel Pașca, cel supranumit "îngerul oamenilor fără adăpost". De 12 ani încoace le oferă un acoperiș, mâncare și îngrijiri medicale celor lăsați în voia sorții. Spune că a acceptat imediat când medicul Rădulescu l-a contactat cu rudămintea de a-l primi pe Dumitru Niculai la centru.

"Am găsit un domn taman în Bihor...Un mare om, care în centrul său are grijă de 300 de oameni. Ia din toată țara. Ne-am gândit că e bine, că se va rupe de Focșani și Brașov, că va avea supraveghere, că nu va bea, că va avea toate condițiile", a scris medicul Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

"M-a întrebat dacă avem locuri și am putea să-l primim aici pentru că omul nu are unde să locuiască, nu se descurcă singur și am zis că da", spune Viorel Pașca.

Proprietarul centrului de îngrijire susţine că doctorul va decide cât va rămâne bătrânul la Dumbrava și ce se va întâmpla cu banii adunați din donații.

"Ideea e că omul acesta nu poate gestiona banii sub nicio formă. Nu se poate descurca singur. Cred că cea mai bună variantă ar fi să i se cumpere o casă pentru el în care să locuiască, să fie îngrijit mai bine zis."

"Ne-am gândit așa: să facem o casă acolo, cu curte, cu un animal, aproape de centru. Să o dăm în uz domnului Dumitru, dar să aparțină de centrul domnului Viorel Pașca. Să mai punem 1-2 oameni în ea. Ea să rămână pentru acel scop, de a ajuta și alți oameni în nevoie", a scris medicul Rădulescu.

Cei doi tineri care l-au bătut pe Dumitru Niculai au fost trimiși în judecată pentru tentativă de omor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri