Un maramureşean de 13 ani, campion mondial la beatbox

Data publicării:
beatbox BM 020916

Are doar 13 ani, dar este deja campionul lumii la beatbox. Şi nu este singura performanţă pentru băiatul originar din Sighetu Marmaţiei. În această vară Mark Sebastian Mesaroş a câştigat nu mai puţin de cinci medalii de aur și de argint la Campionatul Mondial al Artelor, organizat la Hollywood. 20 de artişti din România au participat la ediţia din acest an a concursului, de la care s-au întors cu 17 medalii, dintre care 7 de aur.

Beatbox şi looping - două stiluri de muzică care nu mai au niciun secret pentru Mark.

„Beatbox înseamnă o suprapunere din corzile vocale de tobe, de chitară, de mai multe instrumente și așa fac o melodie. Și looping este un aparat; și el suprapune ritmurile. Eu înregistrez un ritm, el îl suprapune și îl dă mai departe, la infinit”, explică Mark Sebastian Mesaroș, campion mondial la beatbox WCOPA 2016.

A învățat să facă asta singur, de pe internet: „Pe Youtube am căutat și am văzut doi japonezi care făceau beatbox și am m-am gândit: ce tare e! Și eu vreau să învăț! Și până la urmă m-am ambiționat și am încercat să învăț și mi-am construit eu ritmuri și așa am reușit.”

„Este o artă greu de făcut și de definit către un public, dar o face cu atâta drag, cu atâta ambiție, cu atâta talent și, până la urmă, talentul este singurul pe care îl are el de la Dumnezeu. Toate celelalte se șlefuiesc”, spune Rodica Gheorghiu, profesoara de pian a lui Mark.

După nici 4 ani de pregatire strict autodidactă, Mark a fost declarat campion mondial la beatbox. Și nu oriunde, ci tocmai la Hollywood, la Campionatul Mondial al Artelor, al cărui fondator este Griff O'Neil, cel care a pus și bazele concursului Miss Univers.

„A fost apreciat de un juriu de 19 persoane care la beatbox i-au dat, fiecare, nota maximă”, spune Andreea Mesaroș. mama lui Mark.

La Campionatul Mondial al Artelor de la Hollywood, unde au participat peste 1500 de artiști din 61 de țari, Mark a prezentat 4 momente și a obținut în total 5 medalii: „Am câștigat 2 medalii de aur la beatbox, o medalie de argint la pian și o medalie de argint la chitară plus o medalie de aur la chitară pentru intrarea în finală.”

În opinia lui Cătălin Urtoi, director național lotul României la WCOPA 2016, „a fost o participare deosebită. Am reușit să ajungem în finala acestui concurs unde, în fața a peste 3500 de spectatori americani, am reușit să arătăm că în România avem talente.”

La doar 13 ani, Mark trăiește prin muzică. Studiază pianul şi chitara și face beatbox şi live looping.

„Nu se descalță bine, pune mâna pe chitară. Lasă chitara, apucă pianul. Ia looperul, face ritmuri noi. Totul e ca o joacă pentru el și uite că, din joacă, s-a ajuns până la un nivel destul de mare”, spune Alin Mesaroș, tatăl lui Mark.

Lotul României prezent la Campionatul Mondial al Artelor de la Hollywood a obținut 5 titluri de campioni mondiali și 17 medalii, dintre care 7 de aur.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri