Ajutor pentru cei abuzaţi la locul de muncă la Centrul antimobbing din Timişoara

Data publicării:
mobbing 2

”Nu vorbesc. De când m-am întors din concediu, din 20 august, am intrat la serviciu, le-am salutat. Nu mi-au răspuns la salut şi am întrebat: s-a întâmplat ceva?”. Astfel sună opinia unei persoane care are de suferit la serviciu. Această femeie lucrează în cadrul unei firme de cinci ani.

În 2010 a "îndraznit" să-i ceară şefului o zi liberă, iar de atunci fiecare zi de muncă a devenit un calvar. Conducerea firmei a obligat-o să-şi defăşoare activitatea într-un alt birou, unde nu are voie nici măcar să deschidă geamul. Atât atitudinea şefului, cât şi a colegilor, s-a schimbat: ”Comportamentul a fost de batjocură şi derâdere. Nu mi se dădea voie să deschid geamurile. În urma acelei nedreptăţi, la un moment dat, am fost şi internată în spital, la neurologie”. Din luna iunie, a decis să apeleze la serviciile Centrului antimobbing.

 

Psiholog Paula Curuliuc, de la Centrul antimobbing Timişoara, ne-a explicat: ”Doamna este într-o situaţie în care are o încredere foarte scăzută şi am început cu acest prim pas. De asemenea, este foarte atentă să adune probe şi suntem chiar în discuţii pentru a face o mediere şi chiar şi un curs pentru angajaţii din acel departament”.

Şi nu este singura care a apelat la serviciile centrului antimobbing: ”Problema estenţială este că există un comportament al celor din jur în a te dermina să te iei şi să pleci singur ca să nu spună ei că te-au dat afară”. Femeia are acum numeroase probleme de sănătate: ”Pe fond nervos, deteriorarea vederii, diabet”. Totul din cauza tratamentului de la locul de muncă, spune ea.

 

Din mai 2012, zeci de angajaţi au apelat la ajutorul specialiştilor din cadrul Centrului antimobbing de la Timişoara. ”Serviciile pe care noi le oferim în momentul de faţă sunt cele de suport social, iar mai apoi, serviciul principal evaluare psihologică. Avem şi serviciile de consiliere juridică şi sprijin juridic pentru persoanele aflate în această situaţie”, ne precizează Vasile Moldovan, coordonatorul Centrului antimobbing Timişoara.

Chiar dacă, în acest moment, în România nu există o legislație strictă referitoare la mobbing, persoanele abuzate se pot folosi de Codul Muncii sau pot invoca normele privind discriminarea pentru a se apăra.

reporter: Marcela Sferlea
operator: V. Jiva/D. Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri