Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara, după calcule matematice

Data publicării:
cladiri istorice prima

Mai exact, fiecare clădire va fi punctată după gradul de degradare, disponibilitatea proprietarilor, dar și poziționarea  în oraş. Pe de altă parte, locatarii susţin că acest punctaj este relativ și discriminatoriu pentru imobilele care nu sunt în zona centrală a Timişoarei. Tocmai de aceea, solicită o dezbatere publică.

”Degradarea este parțială, fațada e scorojită, deci s-ar încadra la 5 puncte. Aceasta este o clădire care se află pe o arteră, nu într-o piață, deci tot 5 puncte...” - Mircea Nichita locuiește într-un imobil istoric din zona Pieţei Traian, pe care îl şi administrează. Încearcă să calculeze punctajul clădirii, dar se oprește la câteva criterii după care s-ar face departajarea. Gradul de degradare a clădirii, importanța imobilului, dar și implicarea proprietarilor sunt subiective, spune el.

”Clădirea asta are în total 20 de puncte, nu știu, e mult, e puțin. Cam puțin din 100, e relativ acest punctaj că nu dă mai multe detalii”, spune Mircea Nichita.

Iar detaliile ar putea face diferenţa în stabilirea imobilelor istorice care intră în programul de reabilitare a faţadelor şi a acoperişurilor, program pentru care Primăria Timişoara a alocat anul acesta un milion de euro.

”Poziționarea imobilului sau de realitatea bugetului sau de valabilitatea bugetului sunt elemente care trebuie să se regăsească într-un dosar pe care trebuie să îl facă asociațiile de proprietari. Am pregătit mii de pliante despre asta, care vor fi împărțite la imobilele care se încadrează în această situație”, susține Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

”E discrimnare, cel care stă pe bulevard, nu în piețe, e dezavantajat, iar cel care stă în Ronaț iar e dezavantajat”, susține Mircea Nichita.

”Trebuie să vedem care clădire are cea mai mare valoare istorică, care clădire e un pericol pentru trecători, care riscă se se degradeze tot mai mult, ar trebui să existe astfel de criterii”, afirmă Petru Olariu, președintele Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara.

Varianta de plată agreată de Primăria Timişoara prevede ca 20% din fondurile pentru reabilitare să vină din bugetul local. Restul să fie bani plătiţi de proprietari, în rate fără dobândă, pe o durată de cel mult 10 ani.

Prea puţini locatari agreează însă această variantă. Oamenii spun că sunt prea săraci și, chiar dacă punctajul lor e unul mare, nu își permit să achite ratele. ”Dacă rămânea cum a fost, cu 50% Primăria, 30% locatarii, mai mergea”, - Varianta cu 80% locatarii și 20% primăria nu se va face? ”Nu, nu o vom face, sunt prea mulți bani”, ”Eu sunt în Timișoara din 1969 și tot așa sunt. E ceva deosebit, sunt lucrări deosebite, nu toată lumea le poate face. Nu se pot face cu orice muncitori lucrările astea. Trebuie specialiști și asta costă”, ”Dacă sunt pensionari, e mai greu. Poate ar trebui și primăria (să se implice - n.r.) că altfel s-ar mobiliza și lumea”, susțin timișorenii.

Petru Olariu afirmă că ”dacă clădirea e foarte importantă pentru comunitate și locatarii nu au posibilitate să își plătească, asta nu ar trebui să fie un criteriu, cred că ar trebui o dezbatere publică serioasă, nu una anunțată astăzi și mâine dezbaterea. Ar trebui chemați arhitecți, ingineri, oameni interesați”.

Cel mai probabil, prima clădire care va intra în programul de reabilitare este clădirea din Piața Victoriei nr. 1 din Timișoara. Noul regulament ce conține criterile de departajare va fi supus votului consiliului local în următoarea ședință de plen.

reporter: Sorina Covlea
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita