Sate pustii, recorduri la vot

Data publicării:
sate pustii

Satul Dobreşti, din Timiş se află în zona de deal a judeţului.  

„În sat nu există nici şcoală, nici magazin şi nici măcar un bar. Locuinţele părinteşti au fost transformate în case de vacanţe, unde lumea vine să îşi petreacă finalul de săptămână” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Cândva în sat erau peste 100 de gospodării. Acum, în locul construcţiilor au rămas doar buruieni şi tot ce aminteşte de case sunt numerele de pe garduri. Şi totuşi, aici s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la vot din vestul ţării – 240%.

„În satul Dobreşti trăiesc 62 de oameni. 30 dintre ei şi-au exprimat dreptul constituţional. Însă în urne s-au adunat 84 de voturi. Asta pentru că 50 de persoane au votat pe listele suplimnetare” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.  

Acestea şi-au făcut vize de flotant ca să poată vota aici. Puţinii oameni din sat spun că flotanţii sunt cei care îşi petrec doar weekendul aici.

„Tinerii au plecat, mai toți, la orașe... și au rămas cei mai în vârstă, care au grijă de animale. [Ați votat ieri?] Da! [Știți că ieri au venit vreo 50 de persoane care nu locuiesc aici, dar au votat aici?] Cam toți au case aici, au grădini, care sunt de loc, de aici”, explică o locuitoare din zonă.

„Mulți s-au stabilit la Lugoj, de aici, dar s-au întors să voteze aici. Așadar, totul e în regulă”, spune un alt localnic.

„Oamenii aici s-au născut, au venit să voteze aici... [dar aici în sat nu aveți școală, nu aveți nimic?] Așa este, doar eu am copii după care vine un microbuz special de la Bara”, adaugă un alt sătean.

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în satul Crivobara, unde trăiesc 66 de oameni.

„La ora 15:00, în satul Crivobara votaseră peste jumătate dintre alegătorii cu drept de vot de aici, iar pe listele suplimentare se înscriseseră aproape 100 de persoane. Prezenţa la vot ajungând astfel la un procent de 198%” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Doar 67 de alegători sunt pe listele permanente în Crivobara. Cei care au votat cu buletinul în baza rezidenţei spun că este pură coincidenţă.

„Am la Timişoara domiciliul stabil şi am casă acolo. Vin vara aici. Aici am pământul, pe mama, aici lucru”, spune un localnic.

Şi oamenii din sat spun că există multe persoane care au case în localitate, dar s-au mutat.

„Cum nu îs de aici. Avem copiii, nepoţii, străini nu ştiu să fi venit. Numai care au părinţi aici. N-am văzut nici microbuz, nici nimic. Numai maşini”, adaugă un alt localnic.

„Ăştia au fost cei care au venit cu acte în ordine, au prezentat, au fost verificaţi. Noi nu avem dreptul să refuzăm pe nimeni”, a precizat Fibia Petrov, preşedintele secţiei de votare Crivobara.

Potrivit Poliţiei Judeţului Timiş  nu a fost încălcată nicio lege electorală, vizele de flotant fiind eliberate  legal. Autorităţile susţin că această practică este la limita legii.

„Cei de la evidența populației au spus că nu au niciun cadru legal să îi împiedice să își stabilească reședința în ziua votului. Și-atunci, aici trebuie găsită o modalitate legală, pentru ca unor astfel de cetățeni să le interzicem să facă acest lucru”, a spus Mircea Băcală, prefectul judeţului Timiş.

Pentru a preveni astfel de incidente, autorităţile din Timiş au de gând să ceară Guvernului  modificarea legislaţiei electorale. mai ales că atunci când listele suplimnetare sunt prea lungi, se epuizează buletinele de vot şi trebuie aduse din alte secţii.  

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...