Familia Iacob Ridzi, studiu de caz

Data publicării:
ora de istorie
Primarul din Petroșani și soția acestuia, fost ministru al Tineretului, pomeniți într-o oră de istorie la un liceu din oraș. Exemplele celor doi au fost folosite de dascăl pentru a le explica elevilor lecția despre familie pe care o preda. Ora de istorie a fost transmisă, însă, în direct pe o rețea de socializare de câteva eleve din clasă. Acum, atât profesorul, cât și liceenii sunt anchetați discplinar de către conducerea școlii și de inspectoratul școlar.

În timpul orei, profesorul de istorie face referire la soția primarului din Petroșani. Monica Iacob Ridzi a fost ministrul al Tineretului, iar în prezent este încarcerată la Penitenciarul Gherla, acolo unde ispășește o condamnare de 5 ani pentru fapte de corupție. În urmă cu mai bine de un an, aceasta a solicitat președintelui României grațierea, invocând motive medicale.

„Până la urmă, foarte bine. Știi cum e, după faptă și răsplată. Ai grijă ce faci, că s-ar ptuea să se întoarcă împotriva ta. Legat de boală, nu vă faceți probleme, că eu sunt aproape sigur că nu e bolnavă, astea sunt vrăjeli ca să stea mai puțin la închisoare”, povestea profesorul de istorie.

Dascălul are o explicație pentru ceea ce le-a povestit elevilor.

„Asocierea cu politica locală se face pentru ca elevii să înțeleagă mai bine lucrurile, n-am dorit să denigrez pe nimeni, nu am făcut declarații mincinoase, doar am amintit o stare de fapt pe care toată lumea o cunoștea. Îmi pare foarte rău că lucrurile au degenerat”, admite Valentin Stoica, profesor de istorie.

Elevele din clasa a XI-a care au transmis în direct pe o rețea de socializare ora de istorie spun și ele că regretă ce au făcut și că dascălul de istorie este de fapt unul dintre profesorii lor preferați.

„Am făcut un live în timp ce domnul profesor ne preda, noi nu ne-am dat seama, domnul profesor nu știa că noi făceam live”, explică Lia Maria Pop, elevă.

„Este un profesor super de treabă, doar că am făcut o mare greșeală”, recunoaște Roxana Gherman, o altă elevă.â

„Făceam traseul familiar, la care avem și temă, și pur și simplu a fost o întrebare, ca să ne spună puțin despre familii mai mari, ca să putem înțelege mai bine”, susține Mihaela Pașca, o colegă a celor două.

După ce înregistrarea a ajuns în spațiul public, conducerea Colegiului Dimitrie Leonida și cea a inspectoratul școlar au început anchete interne.

„Lecția a fost realizată conform planificării, domnul profesor a respectat ceea ce avea de predat, dar este regretabil că a făcut acea asociere cu familia domnului primar”, explică Camelia Paraschiv, director Colegiul „Dimitrie Leonida” din Petroșani.

„Nu a mai avut abateri până acum, nu a avut calificative anuale diminuate, însă, în cadrul orei respective, a utilziat un exemplu local foarte neprincipial, nepotrivit și neinspirat”, precizează Maria Ștefănie, inspector șef IȘJ Hunedoara.

În funcție de verificările făcute la școală, sancțiunile în acest caz pot ajunge de la un avertisment scris până la exmatricularea elevilor sau desfacerea contractului de muncă pentru profesorul de istorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri