Inovație pentru purificarea aerului

Data publicării:
inovatie medicala
Infecțiile nosocomiale din spitale ar putea fi de domeniul trecutului. Un cercetător din Timișoara a pantentat o instalație de purificare a aerului și a suprafețelor închise, mai ieftină decât ceea ce este acum pe piață dar și automată. Deocamdată invenția este la nivel de prototip, într-un laborator al Universității Politehnica Timișoara. Sunt însă șanse reale să se transforme într-un produs de serie.

„Instalația de dezinfectare funcționează după un timp prestabilit sau poate fi pornită de personalul din încăpere”, explică Pavel Ștefan, inventatorul instalației de purificare.

Instalația de purificare a aerului este mobilă și ar putea fi utilizată atât într-o unitate medicală cât și într-o școală sau o sală de așteptare.

„Ca element de noutate este simplitatea față de celelalte invenții de pe plan internațional. Poate fi folosită atât de femeia de serviciu cât și de personalul mai calificat. MUSCĂ Din calcule a reieșit că în 10 minute aerul din încăperea respectivă este purificat”, adaugă Pavel Ștefan.

Spitalele sunt obligate să aibă montate instalații de purificare de aerului. Prețul aparatelor care se găsesc acum pe piață pornește de la 2.000 de lei. Dacă prototipul timișoreanului ar ajunge produs de serie, unitățile medicale ar putea face economii serioase la buget.

„Fiind automatizat, elimină puțin factorul uman, care de multe ori este cel care perturbă protocolul și activitatea normală”, spune și Virgil Musta, medic boli infecțioase.

Mai mulți investitori și-au exprimat interesul pentru a produce în serie instalația de purificare.

„Am și demarat în acest sens discuții, sigur suntem în faza preliminară. Au început în ultimul timp să apară, să se manifeste dorința unora dintre ei mai ales pentru cele cu tentă medicală”, susține Liviu Ioan Cădariu-Brăiloiu, prorectorul Universității Politehnica Timișoara.

Invenția a fost finanțată de Institutul de Cercetări și Energii Regenerabile din Timișoara, sub umbrelă căruia, până la sfârșitul anului viitor, vor fi finalizate și alte proiecte acum în lucru.

„Sunt în momentul de față în derulare iar finalizarea lor ar trebui să fie în 2017, moment în care o să avem și niște rezultate ale acestor proiecte de cercetare”, adaugă Viorel Ungureanu, directorul I.C.E.R.

Instalația de curățare a aerului și a suprafețelor închise de la Timișoara a a fost deja premiată cu aur la saloanele de invenții și inovații din țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri