La 19 ani, exemplu de succes în agricultură

Data actualizării: Data publicării:
ciobanita

La 19 ani, a ales să muncească în zootehnie și să conducă o afacere cu câteva sute de animale. E povestea unei tinere din Sânpetru Mare, județul Timiș, care a ales să-și construiască o carieră în domeniul agricol. E pasionată de viața la țară și munca în prezența animalelor. Acum, în loc să fie preocupată de gadget-uri sau ieșiri în oraș, ca și prietenii ei, tânăra are grijă în fiecare zi de vaci, cai, capre și de câteva sute de oi.

La 19 ani, Diana Rafailă e obișnuită deja cu munca grea. În fiecare dimineață se trezește devreme și are grijă ca fiecare animal din ferma sa să fie hrănit corespunzător. Tânăra este pasionată de zootehnie și îşi dorea să conducă o exploatație, încă de mică.

„De când am fost în clasa a zecea, am avut o profesoară foarte bună, o profesoară de zootehnie. Femeia aia m-a deschis foarte mult, femeia aia mi-a arătat că, cu ambiția pe care o am, chiar dacă nu am putere, pot să ajung ce vreau să fiu. Dacă faci cu drag, nu e greu deloc”, povestește Diana Rafailă.

Visul tinerei a prins contur anul trecut, când părinții i-au cedat o parte din animalele din gospodărie. Ciobănița de 19 ani are grijă acum de 400 de oi, câteva zeci de vaci, capre și cai de rasă. Deși e mult de muncă, Diana nu vrea să se oprească aici.

„Dacă accesez fonduri europene, vreau să îmi fac un grajd pentru vaci, vreau din văcuțe să le fac vaci, vreau să îmi fac o sală de muls, să cresc 50 de efective și, dacă merge bine, să mergem mai departe”, continuă tânăra.

Părinții Dianei susțin pasiunea fetei, în special tatăl, care muncește cot la cot cu ea. Bărbatul este mândru că fiica lui a ales să lucreze în zootehnie.

„Întotdeauna a fost așa ambițioasă, îi place repede, să tot facă repede, să muncească, să tot aibă. Tineretul ăsta nu prea vrea să facă și mă bucur că ea vrea. Asta mă bucură mult, că vrea”, spune Ion Rafailă, tatăl Dianei.

Specialiștii în agricultură admiră ambiția tinerei de 19 ani, care a ales să profeseze într-un domeniu greu, dominat mai mult de bărbați.

„Dă dovadă de un simțământ așa, aparte, care a dispărut acum din lumea satului, adică să te îndrăgostești, cu ghilimele de riguare, de zootehnie. E o treabă extraordinară și nu am mai auzit în ultimii ani. Eu cred că va fi o chestiune de impact pentru alți tineri, ca să îi urmeze exemplul”, adaugă și Doru Petanec, profesor USAMVBT.

Diana Rafailă speră ca pe viitor să își extindă exploatația zootehnică și să mai adauge câțiva măgari în țarcurile pe care le deţine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri