Mai puţine lemnele de foc

Data publicării:
LEMNE FOC

Noul Cod Silvic aduce şi necazuri nu numai beneficii! Cei care au încălzire pe lemne nu mai găsesc lemne pentru foc, pentru că anul acesta s-a tăiat mai puţin decât decât era necesar. În Săcele, oamenii stau cu săptămânile să aştepte de lemnele de la primărie pentru că deja cota alocată s-a epuizat. 


În Săcele în acest an cota de lemne de foc pe care Consiliul Local a aprobat-o pentru tot oraşul a fost de 5.000 de metri cubi. Numai că anul acesta, oamenii nu au mai avut alte surse de unde să Cumpere lemn pentru că noul Cod Silvic restricţionează tăierea şi prevede amenzi foarte mari pentru furtul de material lemnos.

"Luam de la particulari, de la ţigani că ei furau nu? Greu, e greu cu lemne şi acum e şi mai greu că e mai scump. E mai bine cu gaz", localnic.

În acest an Primăria Săcele a dat spre exploatare 50.000 de metri cubi de lemn, din care doar 5.000 au ajuns la localnici pentru că firmele care au contracte de exploatare au vândut şi în alte localităţi.

"Au fost un pic mai multe solicităti pentru lemn de foc pentru anul 2016 De aia am şi suplimentat pentru 2017 cu încă 3.000 de metri cubi de lemn de foc, de la 5.000 la 8.000. Un semn bun este că s-au diminuat dractic în Săcele tăierile ilegale, cu peste 80%. Cei 5.000 de metri cubi care sunt ajung la toată lumea? Nu ajung, nu ajung la toată lumea", Virgil Popa - primar Săcele.

Oamenii pot apela şi la Regia Naţională a Pădurilor, însă şi de aici este greu să Cumpere lemne de foc pentru că Romsilva mai are foarte puţin fond forestier.

"În judeţul Braşov, noi Romsilva mai administrăm doar 20% din spurafaţa pădurilor, fondului forestier. Noi nu putem să asigurăm necesarul de căldură pe întreg judeţul pentru că sunt ocoale publice private, aşa zise private, sunt regii publice locale pe lângă primării. Noi mai avem 20.000 de hectare împrăştiate prin tot judeţul", ing. Dănuţ Ioan Runceanu - director RNP Romsilva. 

Populaţia municipiului Săcele este de aproximativ 30.000 de oameni, iar un sfert dintre ei se încălzesc cu lemne.

Reporter: Sorin Secli
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri