Timiș | Criză de vaccinuri

Data publicării:
criza vaccin
În plin sezon al virozelor şi gripei sunt din nou probleme cu vaccinurile. Serul anti-pneumococic, care ar fi salvat copiii de infecţii respiratorii grave, nu este încă gratuit. Ministerul Sănătăţii a promis de anul trecut că va fi inclus în lista celor decontate de stat, dar asta nu s-a întâmplat nici până acum.

Părinţii care vor să-şi imunizeze copiii trebuie să plătească sute de lei în farmacii pentru o doză. Vaccinul pneumococic, administrat pacienților pentru a preveni anumite cazuri de pneumonie, meningită și sepsis, nu se găsește la Direcția de Sănătate Publică din Timiș din 2016.

„Este un vaccin care nu a intrat până acum în schema de vaccinare. Am trimis la sfârșitul anului trecut un necesar aproximativ pentru anul 2017, o cifră în jur de 20.000-21.000 de doze. În momentul acesta, aveți acest vaccin în depozit? Nu, nu, nu este. Și în anul 2016 l-ați avut? Nu”, admite Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.

Situația este asemănătoare și în județul Arad, unde Direcția de Sănătate Publică nu au mai avut doze de vaccin pneumococic de ani buni.

„Eu lucrez în Directia de Sănătate Publică din ianuarie 2013, și nu am avut în tot acest interval vaccin pneumococic. Într-adevăr, în calendarul național de vaccinare este trecut vaccinul pneumococic, dar mai este și stipulat ca acesta va fi achizitionat în funcție de fondurile disponibile....vaccinurile se achiziționează de către Ministerul Sănătății, și Directia de Sănătate Publică le primește cu titlul de gratuit”, spune și Mihaela Catu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Arad.

Medicii specialiști recomandă vaccinarea copiilor, dar și a adulților care se confruntă cu infecții penumococice repetate.

„Vaccinul pneumococic face parte din profilaxia specifică împotriva bolilor date de acest bacteriu, penumococul, streptococul pneumonia. Sunt boli care pot evolua ca forme ușoare, medii, dar sunt și boli foarte severe, putând da meningite cu mortalitate mare, dau pneomonii la persoane în vârste, care, de asemenea, evoluează rău cu insuficiență respiratorie”, explică Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase.

Ministrul Sănătăţii spune că procedurile de achiziţie a vaccinului pneumococic au fost începute de anul trecut, dar nu s-au finalizat încă. Şi că totul depinde de fondurile disponibile în acest an. În plus, din cabinetele medicilor de familie şi din maternităţi lipsesc vaccinurile hexavalent, tetravalent şi hepatitic B.

„Vom Achiziţiona in regim de urgenta si prin Unifarm vaccinurile asa incat sa asigurăm populaţia şi copiii, să nu mai fie probleme. Şi când se rezolvă problema? Nu pot să vă dau un orizont de timp, proceduri care trebuie respectate”, precizează Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

În acest moment, peste 93 de mii de copii din România aşteaptă vaccinul hexavalent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Kelly Clarkson, adevărul despre transformarea ei: „Am luat medicamente ca să slăbesc, dar nu Ozempic!”...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”