Cancerul tiroidian este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer. Cum se tratează

Data publicării:
dr. Roxana Boanță, medic primar chirurgie generală

Cancerul tiroidian este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer. Cei mai mulți pacienți nu au simptome sugestive. De aceea, diagnosticul în fază incipientă este foarte important. Despre această boală discutăm cu dr. Roxana Boanță, medic primar chirurgie generală.

Cancerul de tiroidă poate evolua multă vreme fără semne sau simptome caracteristice, fiind adesea descoperit întâmplător. De altfel, cei mai mulți noduli tiroidieni nu sunt canceroși. După stabilirea diagnosticului și confirmarea histopatologică prin biopsie cu ac fin, sunt necesare și investigații pentru a stabili extensia bolii la distanță – scintigrafie sau examen PET-CT.

Chirurgia glandei tiroide este principala linie de tratament, tiroidectomia fiind cel mai adesea totală, adică tiroida este excizată în întregime, pentru a împiedica revenirea bolii. În cele mai multe cazuri, după operație, pacientul urmează și tratament cu iod radioactiv, prin care sunt distruse orice celule tiroidiene rămase în organism, acestea fiind singurele care absorb iodul. Prognosticul pe termen lung al bolii este foarte bun, dată fiind eficiența tratamentului, dar cele mai bune rezultate se obțin atunci când cancerul de tiroidă este diagnosticat în faze precoce.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri