Nodulii la sân sunt descoperiți și investigați prin diferite metode. Cum se stabilește diagnosticul

Data publicării:
dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală

Nodulii la sân sunt descoperiți și investigați prin diferite metode. Dacă o femeie se află în această situație, medicul stabilește conduita terapeutică în funcție de mai mulți factori. Care este semnificația unui nodul mamar și ce avem de facut, ne spune dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală.

Un nodul la sân se simte ca o formațiune dură ce apare în interiorul sânului. Trebuie știut că majoritatea nodulilor mamari nu sunt periculoși, dar este foarte important ca pacientele să se prezinte la medic pentru diagnosticul corect al acestor noduli. Medicul senolog va recomanda una sau mai multe investigații imagistice: ecografia mamară, mamografia sau examenul RMN al sânului. Pe baza acestora, se poate calcula scorul BI-RADS, care stabilește probabilitatea ca nodulul analizat să fie benign sau malign și orientează abordarea terapeutică.

Dacă se confirmă cancerul la sân, de altfel afecțiunea malignă cea mai frecventă la femeile din România, șansele de reușită a tratamentului depind foarte mult de stadiul în care a fost descoperită boala. Mamografia este cea mai performantă investigație pentru screeningul și diagnosticul cancerului de sân și al altor afecțiuni ale sânului. Medicii recomandă efectuarea anuală a unei mamografii pentru femeile de peste 40 de ani, chiar și în lipsa unor semne sau simptome care ar putea indica o afecțiune mamară.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri