Sari la conținut

OSCAR 2016. Prima persoană de culoare care a primit un Oscar

Au trecut peste 50 de ani până când o altă actriţă de culoare a plecat acasă cu un premiu Oscar, în anul 1991. Whoopi Goldberg a câştigat o statuetă, datorită personajului său din „Ghost”, tot pentru rolul secundar. Halle Berry a spart gheaaţa în anul 2001, atunci când a devenit prima femeie de culoare care a cucerit Oscarul pentru rol principal feminin, cu „Monster's Ball”.

Cât despre bărbaţi, Sidney Poitier a fost primul actor de culoare premiat cu Oscar, în anul 1963, datorită rolului din „Lillies of the Field”. După ce rolul secundar din „Ofiţer şi gentleman” i-a adus lui Louis Gossett Jr o statuetă, a urmat „epoca” lui Denzel Washington. Acesta este şi cel mai premiat actor afro-american. A primit un Oscar în anul 1989, pentru „Glory”, şi încă unul în 2001, pentru rolul principal din „Training Day”.

Primul regizor de culoare nominalizat la Oscar a fost John Singleton, în anul 1991. De atunci, doar doi au mai primit nominalizări: Lee Daniels şi Steve McQueen, ambii în ultimii 7 ani. Niciunul nu a câştigat premiul. Ca o ironie, McQueen a regizat „12 ani de sclavie”, o poveste despre cea mai neagră perioadă din istoria afro-americanilor, care a fost desemnat cel mai bun film la gala premiilor Oscar din 2014.


Gala Premiilor Oscar, ajunsă de cea de-a 88 a ediţie, este transmisă în direct de la Los Angeles, pe 28 februarie. 

Sosirea vedetelor pe covorul roşu, predicţiile specialiştilor şi Gala prezentată de Chris Rock sunt transmise în direct, în exclusivitate în România, pe Digi24 şi Digi Film, de la ora 01.20 noaptea şi până în jurul orei 6 dimineaţa, ora României. 

Iubitorii de film se vor bucura de o transmisie live, fără pauze, în afara celor de la ceremonia din Los Angeles. Și în acest an, gazdele transmisiei vor fi criticul de film Irina Margareta Nistor și jurnalista Digi24 Oana Zamfir.