Poveștile credinței. Horațiu Suciu, doctorul inimilor de copii

Data publicării:
horatiu suciu 1

Doctorul inimilor de copii, aşa cum i se spune în oraş, răspunde întrebărilor cu aceeaşi precizie cu care operează. Vorbeşte cu egală modestie despre destinul său profesional, despre clinica pe care a salvat-o de la închidere şi despre miile de pacienţi.

„Am avut şansa să trăiesc într-un oraş cu o mare tradiţie în această activitate a chirurgiei cardiovasculare, în Tîrgu Mureş, eu fiind născut în Tîrgu Mureş şi, evident, am auzit şi ca elev, apoi ca student despre perfomanţele Clinicii de Chirurgie Cardiovasculare”, spune Horațiu Suciu, şeful secției de Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii.

Dar nu e suficient renumele şcolii pentru o carieră într-un asemenea domeniu, în care fiecare gest poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Îţi trebuie curaj, har, dorinţă de a te perfecţiona şi norocul de a a-ţi găsi locul potrivit.

„Mai mult decât pasiune trebuie o dedicaţie şi un devotament mare pentru a duce la capăt formarea în profesia aceasta şi pentru a ajunge să o practici cu succes. Deci pasiunea este doar un ingredient care vine ca un supliment, e un lucru foarte important, dar nu suficient. A face această meserie implică foarte multă dragoste de oameni, dar şi devotament, dedicaţie pentru spital”, spune Horațiu Suciu.

Dar cum poţi să te dedici meseriei şi spitalului atunci când în fiecare zi te întrebi dacă aparatura învechită mai rezistă sau dacă stocul de consumabile va fi refăcut la timp? Se poate, atunci când pasiunea tânărului rezident este cultivată de un profesionist.

Pentru mine modelul a fost profesorul Radu Deac, al cărui loc l-am preluat în momentul în care s-a retras, dar pentru mine dânsul a constituit pe tot parcursul formării mele profesionale de 20 de ani, un model din toate punctele de vedere”, spune medicul.

Iar cei 20 de ani de carieră se măsoară în reuşite. Cele mai importante sunt legate de copiii şi adulţii cărora echipa chirurgului Horaţiu Suciu le-a ajutat inimile să continue să bată. Dar poate la fel de importantă a fost victoria în lupta pentru reluarea activităţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Tîrgu-Mureş, ce fusese închis în 2011.

„Am luptat pentru a-mi putea face meseria în condiţii decente, mai ales pentru un colectiv care a dovedit tot timpul că a avut o activitate corespunzătoare. Pentru că la acel moment nu exista niciun motiv managerial sau, cu atât mai puţin, medical pentru a fi desfiinţaţi”, spune Horațiu Suciu.

Din august anul trecut, alte sute de pacienţi, între care aproape 300 de copii, au găsit aici ajutorul de care aveau nevoie. Un ajutor pe care medicul Horaţiu Suciu vrea să-l extindă. De aceea, împreună cu o echipă de medici rezidenţi, experimentează o modalitate de a înlocui valva mecanică folosită acum în anumite intervenţii.

„Mă bucur că lucrez cu el și la experimentul nostru, cu animalele. Ma bucur și când mai întârzie că mai apuc să fac în plus și când vine el îmi explică ce am făcut, ce am greșit. Până la urmă despre asta este vorba”, spune medicul rezident Marius Harpa.

Pentru că renumele său a trecut demult graniţele, n-au întârziat să apară nici ofertele de lucru din străinătate sau din mediul medical privat din ţară. Le-a refuzat cu gândul mai ales la micii pacienţi cu inima cât o căpşună de trei-patru centimetri, pe care părinţii nu au nici timp, nici bani să îi ducă la operaţie în străinătate. Iar Horaţiu Suciu spune că este o operaţie ca pictura pe bobul de orez. Nu spune însă cât efort profesional şi cât stres fizic implică aşa ceva.

Simt această nevoie ca o datorie. Asta îmi doresc: să fac lucruri bune în Tîrgu Mureș”, spune el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri