EXCLUSIV. Johannes Hahn: Regionalizarea trebuie să fie eficientă şi sustenabilă

Data publicării:
johannes hahn comisar regiuni gov ro 1

Oficialul european a anunţat astăzi că Bruxelles-ul va debloca, în viitorul apropiat, plăţile pentru programul de transporturi. În plus, Johannes Hahn, prezent la inaugurarea podul Calafan – Vidin, spune că regionalizarea ar trebui făcută astfel încât să fie eficientă şi sustenabilă, pentru că fondurile europene pot fi mai bine gestionate de la nivel regional.

Domnule comisar, aţi dat o veste bună, că în viitorul apropiat veţi debloca plăţile pentru programele operaţionale. Ce ar trebui să facă România în viitor să nu mai fie în aceaastă situaţie?

Pot recomanda Guvernului, aşa cum am tot făcut-o, să fie atent la administraţie, să angajeze oameni cu experienţă, să păstreze continuitatea. Să nu facă prea multe schimbări într-un timp foarte scurt, ci să păstreze continuitatea, ca oamenii să capete experienţă, şi să garanteze locuri de muncă atractive pentru cei care se ocupă de fondurile europene.

Vor fi mari corecţii financiare pe programele operaţionale din România?

Trebuie să analizăm situaţia şi nu pot face în acest moment vreun comentariu sau vreun anunţ. În principiu, am spus mereu că, în calitate de comisar european pentru politică regională, scopul meu nu este să economisesc bani, ca să mă laud cu suma economisită, la sfârşitul anului. Aş vrea însă să pot spune că am cheltuit în România toţi banii programaţi pentru acest an. Iar ei au fost investiţi în creşterea economică, în crearea de noi locuri de muncă şi de noi oportunităţi în a da perspective oamenilor. Aşa că întotdeauna atât eu, cât şi direcţia pe care o conduc, vom fi de partea românilor.

Suntem într-un proces de regionalizare în România, probabil ştiţi asta. Cum ar trebui să fie făcută regionalizarea, pentru a avea o bună transpunere a politicii regionale europene şi a simţi efectele acestei politici?

Europa este, peste tot, descentralizată. Şi nu vorbim doar despre descentralizare politică, ci şi o descentralizare adecvată la nivelul administraţiei. Această administraţie trebuie să se ocupe de folosirea fondurilor europene. Eficienţa este mai mare decât atunci când sistemul este centralizat. În cazul unei ţări ca România, comparabilă cu ţări foarte mari, ca dimensiune, trebuie să existe descentralizare, însă ea trebuie să fie eficientă, sustenabilă. Astfel, sunt convins că devine un avantaj pentru România şi pentru folosirea fondurilor europene.

A consemnat Anne-Marie Blăjan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri