RAPORT DE ȚARĂ. Giurgiu a câștigat detașat în fața Teleormanului

Data publicării:
giurgiu teleorman cursa 14 iun

Giurgiu a câștigat detașat în fața Teleormanului, cu 42, față de 22 de puncte.

Giurgiu câștigă la capitolul specific local

Juriul, format din Ciprian Ciucu, director de programe la Centrul Român de Politici Europene, sociologul Alfred Bulai și consultantul în management Valentin Ionescu, au dat la capitoul specific local unele dintre cele mai mici note din competiția „Raport de țară”.

Giurgiu a primit un punctaj cumulat de 12, în timp ce Teleorman, 9.

Specialistul în politici publice Ciprian Ciucu a acordat nota 5 pentru județul Giurgiu și nota 4 pentru Teleorman, județ în care consideră că există un „sistem neofeudal”.

„Giurgiu e un județ care nu reușește mari performanțe, un județ care suferă, e un județ care nu s-a remarcat printr-o dezvoltare. Ca brand, când mă gândesc la Giurgiu mă gândesc la ceva istorie, asta și datorită poziției pe care o are, și la Dunăre”, a detaliat Ciprian Ciucu.

„Când mă gândesc la Teleorman, întotdeauna mă gândesc la vice prim-ministrul Liviu Dragnea. Face parte din brand, și o spun foarte, foarte serios, pentru că este printre primii cinci oameni puternici ai României astăzi și vine din Teleroman. Ceea ce poate fi o explicație în sine și un paradox. Se aplică pentru toată regiunea, dar mai ales pentru Teleorman, acolo este mai degrabă un sistem neofeudal, decât un sistem de administrație modern, care mi-e frică să nu fie extins în toată țara”, a explicat specialistul.

„Ambele județe, din punctul meu de vedere, ar trebui desființate, dacă vrem să le și dezvoltăm, tocmai pentru că nu cred că au resurse umane. Fără resursă umană nu poți să ai dezvoltare”, consideră sociologul Alfred Bulai.

Potrivit lui Alfred Bulai, pentru Giurgiu, căruia i-a acordat nota 5, singura șansă de dezvoltare ar fi intrarea în zona metropolitană București. Pentru Teleorman, sociologul a dat nota 4 la capitolul specific local.

Consultantul în management Valentin Ionescu a notat ambele județe cu nota 1, argumentând că „sunt două societăți de tip rural”, cu forța de muncă slab pregătită. „Nu poți să dezvolți economic și social o zonă fără oameni cu studii superioare”, consideră Valentin Ionescu.

Note mai mari pentru Giurgiu la administrație, infrastructură și mediul de afaceri

Juriul a votat și la capitolul administrație, infrastructură și mediul de afaceri în favoarea județului Giurgiu. Județul a câștigat 9 puncte în fața Teleormanului, respectiv 17, față de 8.

Ciprian Ciucu, director de programe la Centrul Român de Politici Europene, a acordat nota 5 pentru Giurgiu și nota 3 pentru Teleorman. Una dintre bilele negre pentru Teleorman a fost faptul că reprezentanții autorităților locale nu au fost prezenți în emisiune. Pentru Ciprian Ciucu, Giurgiu are ceva mai mult potențial, mai ales în vecinătatea localității Ruse, și are posibilitatea de a se implica în anumite proiecte transfrontaliere. Pe de altă parte, în Teleorman, spune specialistul, este în vigoare un „sistem feudal”.

Sociologul Alfred Bulai consideră că Giurgiu merită nota 5, iar Teleorman, nota 4.

„Giurgiu are marele avantaj a fost că istoric a fost aproape de mai căi de circulație și are o șansă de dezvoltare pe o logică care are o axă de dezvoltare spre București. (...) Nu cred în capacitățile acestor administrații locale să se dezvolte singure”, a spus Alfred Bulai.

Consultantul în management Valentin Ionescu consideră că Giurgiu are un plus față de Teleorman, astfel că i-a acordat nota 7, în timp ce Teleormanului, nota 1.

Note pentru calitatea vieții

Giurgiu a fost fruntaș și la capitoului calitatea vieții, unde a câștigat din partea juriului 13 puncte, față de cele 5 cumulate de Teleorman.

Nicolae Barbu, primarul Giurgiului: „Vrem ca județul să intre în regiunea București – Ilfov”

Avem o dorință. Locuitorii municipiului și județului Giurgiu își doresc să intre în regiunea București Ilfov. Spunem acest lucru din mai multe considerente. Și pentru o dezvoltarea a noastră ca municipiu și județ, dar și ca o oportunitate a Bucureștiului de a se dezvolta economic la Dunăre și a-și dezvolta turismul de weekend către Dunăre, sau către Ruse, orașul de vizavi. Încercăm să atragem fonduri europene, încercăm să dezvoltăm orașul”, a precizat Nicolae Barbu.

Pe 23 aprilie 2001, a luat ființă euroregiunea Giurgiu-Ruse. Peste șase ani, în 2019, Giurgiu și Ruse vor candida împreună pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

Giurgiu va fi ajutorul de bază al orașului Ruse în competiția pe care o au în 2019, cursa pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene. Euroregiunea Ruse-Giurgiu s-a implicat în acest proiect și lucrăm împreună ca partenerii noștri de la Ruse să câștige dreptul de a fi numiți capitală culturală. Automat și Giurgiu va avea de câștigat, pentru că toți turiștii care vor veni la bulgari vor vizita și orașul nostru”, a adăugat primarul municipiului Giurgiu.

Noruț Stănișteanu, consul economic al României la Barcelona, a afirmat că Giurgiu s-a înfrățit de curând cu Taragona, un oraș din Spania, port maritim.

Nu este un oraș oarecare, este al doilea oraș ca mărime din regiunea autonomă Catalunya. Primăriile din Giurgiu și Taragona pot dezvolta o serie întreagă de proiecte. Sunt bani alocați de Uniunea Europeană pentru proiecte transfrontaliere. Colaborarea cu Ruse trebuie să meargă mai departe, către Mediterana. Obiectivul principal este să atragem investitori spanioli pentru Giurgiu”, a spus Noruţ Stănişteanu.

Timotei Stuparu, senator USL: „Bucureștiul atrage forța de muncă din Teleorman”

Senatorul USL de Teleorman, Timotei Stuparu, a explicat de ce au dispărut sfecla de zahăr și bumbacul, culturi foarte importante pentru județ. Acesta a mai precizat că apropierea de București a făcut ca forța de muncă din Teleorman să fie absorbită de Capitală.

Poate că este vina noastră că nu ne-am făcut mai cunoscuți, dar astea ne-au fost posibilitățile. Una dintre explicații este apropierea de Capitală. O să găsiți foarte mulți teleormăneni care lucrează în București. Este un județ de câmpie, cu o pondere agricolă deosebită, care se îndreaptă, la fel cum se întâmplă în toată țara, către monocultură. Principalele culturi sunt cele de cereale, grâu, orz, porumb, flaorea soarelui. Au dispărut culturile de sfeclă de zahăr și de bumbac, care nu mai sunt rentabile pentru producători. Pe de altă parte, au dispărut fabricile de zahăr. Au existat chiar și culturi de orez în lunca Dunării. Există și multă pârloagă, ce-i drept, rezultată din imposibilitatea bătrânilor de a mai lucra și de faptul că nu au acces la tehnică”, a explicat Timotei Stuparu.

______________________

Cea de-a 14-a competiție de acest gen între două județe va fi evaluată de un juriu special găzduit de Dan Suciu, în studioul Digi24 de la Bucureşti.

Înainte de emisiune, în clasamentul județelor, în funcție de voturile telespectatorilor și ale vizitatorilor digi24.ro, județul Giurgiu surclasa, de pe locul 29 (cu 1462 de voturi), județul Teleorman, aflat pe locul 31, cu 1280 de voturi exprimate.

Campania are și un concurs. Cei interesați trebuie să intre în această seară în direct cu Dan Suciu, să îi spună cuvântul-cheie al zilei, pentru a putea câştiga un televizor LCD.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Câștigătorul tabletei din cadrul concursului de comentarii este utilizatorul cu nickname-ul „Marius”.

Câștigătorul televizorului LCD este Ferenc Orban, din Mureș.

Săptămâna viitoare vor intra în competiție județele Constanța și Tulcea.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri