RAPORT DE ȚARĂ. În Călărași, agricultorii dezvoltă ferme moderne cu fonduri europene

Data publicării:
calarasi-2

În județ, există și agricultori de top, care au dezolvat ferme moderne cu fonduri primite de la Uniunea Europeană și credite bancare. Fiecare ban a contat și, după ani întregi de muncă, profitul este pe măsură.

În localitatea Vâlcele, din județul Călărași, doi fermieri au pus pe roate, în aproape 15 ani, o afacere care le aduce acum cel puțin două milioane de euro pe an. Cu 4.500 de hectare pe care le exploatează în fiecare an, în fermă sunt plantații pe care se produc semințele pentru culturile viitoare. Tot acolo cresc mii de animale, hrănite cu furajele obținute tot din culturile fermei. Cu alte cuvinte, întreaga afacere este susținută integral din ce produce pământul.

Miile de tone obținute anual sunt vândute direct către exportatori. Fermierii au construit și patru silozuri, în care depozitează grânele.

Mândria agricultorilor-afaceriști este ferma cu 1.000 de vaci de lapte. Doar 400 dintre ele sunt mulse zilnic, iar producția este impresionantă: o tonă de lapte.

Ferma a început să se dezvolte în 2007, când normele europene au început să se înăsprească. Acela a fost momentul în care cei doi agricultori au avut de ales: ori investesc în continuare până la standardele europene, ori pun lacătul pe ușă. Asa că și-au încercat norocul cu un proiect european. Au primit un milion de euro, au mai împrumutat un milion de la bancă și, în câțiva ani, au dezvoltat o afacere care le aduce un profit de 2,5 milioane de euro pe an.

„Cred că reușita, în viitor, vor fi tot fondurile europene. Ele vor scoate satul românesc din izolare. Asta e marea problema a noastră, am birocratizat zona de fonduri europene, iar privații pleacă dezamăgiți”, spune Vasile Iliuță, asociat la fermă.

Au investit și într-un sistem de irigații suspendat. Apa vine din pământul lor, așa că nu o mai plătesc și nici sistemul de irigații nu îl împart cu alți fermieri. Restul agricultorilor din județ așteaptă o ploaie bună, pentru că doar 90.000 de hectare din cele 400.000 sunt irigate. Autoritățile au în plan să acceseze un proiect prin care să aducă apa și în alte 100 de hectare, astfel încât să aducă profitul în județ. Până atunci, însă, agricultorii care și-au dat seama că din pământ ies cei mai mulți bani au de gând să își extindă afacerile.

Și din apă ies bani frumoși. Județul Călărași este renumit pentru numeroasele lacuri, care pe lângă frumusețea naturii, oferă și un adevărat potențial pentru deschiderea unor afaceri. În județ, fermele piscicole încep să devină adevărate afaceri. Pe lacul de acumulare Frăsinet, protejat prin lege, zeci de pescari aruncă zilnic năvodul.

Lucrează toți la ferma piscicolă, investiție privată. Lacul Frăsinet are o suprafață de 1.350 de hectare, și, deși se spune că în apă peștele nu poate fi numărat, administratorii firmei au calculele bine făcute. În fiecare an, repopulează lacul cu 30 de tone de pește. Cresc toate speciile de apă dulce, iar peștele, spun cei care îl cresc, este ecologic, pentru că se hrănește natural. Investiția aduce acum un profit de câteva sute de mii de euro.

Chiria ajunge la 10.000 de lei lunar. Proprietarii fermei piscicole au de gând să își extindă afacerea și să pună pe picioare o fabrică de procesare a peștelului și să producă semipreparate. Au realizat că doar din vânzare nu se pot dezvolta prea mult.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri