VIDEO. Cum se antrenează pentru dezastre însoțitorii de zbor

Data actualizării: Data publicării:
insotitori de bord intr-un avion in timpul unui curs
Companiile aeriene trebuie să-și trimită personalul periodic la cursuri de simulare a unor situații de dezastre Foto: captură video Digi24

Indiferent că vă este sau nu teamă de zborul cu avionul, probabil v-ati gândit măcar o dată ce se întâmplă dacă izbucnește un incendiu la bord sau dacă aeronava ar ateriza forțat în apă. Chiar dacă șansele unui accident aviatic sunt foarte mici, piloții și însoțitorii de bord le iau de fiecare dată în calcul și se pregătesc pentru astfel de scenarii. Companiile aeriene sunt, de altfel, obligate să își trimită periodic angajații în simulatoare, unde sunt antrenați să salveze vieți.

Flăcări, țipete și mult fum. Așa arată un incendiu la bordul unui avion. Este o simulare, dar însoțitorii de bord trebuie să se comporte exact ca într-o situație reală.

Toate companiile aeriene sunt obligate să își trimită o dată la trei ani însoțitorii de bord la un astfel de exercițiu.

„Adevarata provocare a unei urgențe pe partea de zbor este focul”, spune Mihai Marc, membru al unui echipaj de avion.

Instructorii sunt fermi, dar au sfaturi importante: „Ai văzut focul? Nu! Și atunci? Nu trebuie să folosești extinctorul dacă este doar fum! Foarte bine! Deschidem și vedem dacă este o țigară sau altceva”.

„Doi membri o să lupte cu focul. Al treilea membru o să facă partea de crowd control, partea de organizare a pasagerilor”, explică Mihai Marc.

90 de secunde pentru evacuarea aeronavei

Fie că este vorba despre un incendiu sau despre o aterizare forțată, totul se întâmplă contracronometru. Echipajul are 90 de secunde pentru a evacua aeronava. Și mai este un lucru foarte important: totul trebuie să fie controlat, încât să nu se creeze aglomerație, așa că bagajele vor rămâne în avion.

Dincolo de pregătirea însoțitorilor de zbor, este nevoie și de atenția pasagerilor, pentru că o mică neglijență poate să provoace oricând un incendiu în avion.

„Sunt puncte-cheie, puncte în care există riscul cel mai mare ca incendiul să izbucnească. La baie, de exemplu, dacă cineva fumează o țigară și o lasă acolo, se aprinde în coș, la fel pe scaun, dacă sunt circuitele electrice sau un telefon are scurtcircuit, la fel în compartimentul de bagaje, dacă este un laptop”, arată Vlad Stoian, instructor la Școala de Aviație Civilă. „Chiar ne apropiem cât mai mult de realitate. Atât cât să fim în siguranță, dar să ne apropiem de un scenariu cât mai real. Probabilitatea este de 1 la un milion, dar trebuie să fim cât mai apropiați de ceea ce s-ar putea întâmpla”, adaugă instructorul.

După stingerea incendiului, membrii echipajului trebuie să deblocheze de urgență ușile avionului: „Scoate capacul! Trage maneta! Deschide geamul! Aruncă ușa afară!”

Toboganele aeronavei se umflă instant și urmează evacuarea.

Ce se întâmplă în cazul unei aterizări forțate pe apă

„Nu se termină atunci când pasagerul îți iese atunci din avion, ci se termină în momentul în care suntem salvați. Suntem învățați să avem tot felul de tehnici de salvare, dacă aterizăm de urgență în deșert sau pe apă”, spune Mihai Marc, membru al unui echipaj de avion.

Într-o bază de înot din București, însoțitorii de zbor învață cum să supraviețuiască pe mare: „Pune piciorul pe scară! Așa. 1,2,3, și! Hai! Bravo! Necesită destul de multă forță ca să stați aplecați. Va trebui să loviți apa și să mișcați barca. Aia e!”

Iar dacă barca nu există, atunci echipajul trebuie să țină pasagerii răniți la suprafață până ajung salvatorii.

„Un pasager complet incapacitat trebuie menținut la suprafață. Căldura corpului se pierde cel mai usor prin creștetul capului”, le spune instructorul.

„Situația reală ar fi alta. probabil ne confruntăm cu valuri, dar aceste exerciții se aplică indiferent că este mare, ocean, lac”, spune Andreea Fota, instructor.

Deși astfel de simulări sunt obligatorii o dată la fiecare trei ani, unele companii își trimit angajații în simulatoare chiar și anual.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri