30 de ani de la revolta anticomunistă din Brașov

Data publicării:
revolta-steagul-rosu

„Jos Ceauşescu! Jos Dictatura!”. Au fost primele lozinci anticomuniste care s-au auzit înainte de marea revoluţie, la Braşov. Pe data de 15 noiembrie 1987, muncitorii uzinei de autocamioane din oraş au ieşit în stradă, pentru a protesta. Oamenii nu mai suportau traiul prost şi salariile mici. În scurtă vreme, micii revolte s-au alăturat alţi 10.000 de braşoveni. Toţi strigau în centrul oraşului împotriva comuniştilor. Zile în şir, apoi, zeci de muncitori au fost anchetaţi şi torturaţi de Securitate. Astăzi, în amintirea curajoşilor care au sfidat regimul, au fost organizate evenimente în memoria celor întâmplate atunci.

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987, începea, la Brașov, revolta muncitorilor de la fosta uzină "Steagul Roșu". Fabrica avea 130 de secții și ateliere și peste 21.000 de angajați. Revolta a fost declanșată de o parte din muncitori. Unii primiseră jumătate din salariu, alții nimic.

„De aici au plecat în urma cu 30 de ani muncitorii uzinei de autocamioane. Angajații de la schimbul 3 și cei care veniseră de dimineață au plecat spre centrul orașului ca să ceară socoteala pentru neplata integrală a lefurilor și pentru condițiile de viață”, relatează Ruxandra Morar, reporter Digi24.

Dan Ioan avea atunci 46 de ani și lucra la Secția Matrițe, ca strungar. A ieșit în stradă să-și strige nemulțumirea alături de colegii săi.

Am făcut şi noi ceva dezordine pe acolo, le-am spart geamurile cu piuliţe, cu şuruburi, iar dup-aia, ne-am învărtit de câteva ori pe acolo şi dacă nu vroia să stea nimeni de vorbă cu noi, mergem la Consiliul Judeţean de Partid”, povestește Dan Ioan, fost strungar la Steagul Roșu.

Lucrurile n-au rămas așa. Autoritățile au pornit imediat represaliile. 61 de oameni au fost condamnați la închisoare cu executarea pedepsei la locul de muncă sau deportați din oraș. Mulți dintre ai au fost torturați și umiliți.

„De pildă, Iulian Vlad a ordonat imediat, în dimineaţa zilei de 15 ca la Braşov măsurile să nu aibă limite”, spune Mihai Demetriade, consilier principal CNSAS.

„Ne-a bătut cam rău, dar eu am zis că cineva m-a turnat că am tras curentul. Şi cum ai tras curentul şi nu ştiu ce... Nu am recunoscut nimic. Mai dă-i bătută, nu am recunoscut”, mai spune Dan Ioan.

La o săptămână de la revoltă, trei studenți și-au exprimat public solidaritatea cu muncitorii arestați. Lucian Silaghi a fost unul dintre ei.

„Am fost arestaţi, am fost exmatriculaţi pe perioadă nedeterminată, în anul patru fiind şi excluşi din UTC. Am fost reînmatriculaţi în luna septembrie, în toamna anului 1989”, spune Lucian Silaghi.

Mulți dintre muncitorii care au participat la revoltă nu au aflat nici până azi cine i-a turnat la Securitate. Unii au putut reveni în Brașov abia după 1989.

Parchetul General are o anchetă în curs, dar procurorii mai au mult de muncă până termină dosarul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri