Video Aleksei Navalnîi este comemorat la București. Oamenii au aprins lumânări și au adus flori în fața ambasadei Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
aleksei navalnii
Comemorare la sediul Ambasadei Rusiei in memoria lui Alexei Navalnîi. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Aleksei Navalnîi este comemorat în Capitală. Mai mulți oameni s-au adunat în fața Ambasadei Rusiei din București, ei au adus flori și lumânări ca un ultim omagiu pentru omul care a avut curajul să se opună Kremlinului. 

Aceştia au aprins lumânări şi au adus flori în faţa Ambasadei în memoria politicianului rus, opozant al regimului de la Kremlin. Pe trotuar au fost aşezate câteva fotografii ale lui Navalnîi. Cei prezenţi au afişat şi câteva pancarte, unul dintre mesaje fiind: ''Nu câştigi alegeri libere omorând opoziţia''.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a anunţat pe pagina sa de socializare evenimentul de duminică de comemorare ''In memoriam Aleksei Navalnîi - ucis de un regim criminal''.

''Paşnic, cu lumânări şi flori îi aducem un ultim omagiu celui care a avut curajul şi demnitatea să-şi înfrunte criminalul până la moarte şi dincolo de ea - Aleksei Navalnîi'', a fost mesajul europarlamentarului.

BUCURESTI - AMBASADA RUSIEI - COMEMORARE NAVALNY - 17 FEB 2024
Comemorare la sediul Ambasadei Rusiei in memoria lui Alexei Navalnîi, in Bucuresti, februarie 2024. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Oamenii au adus fotografii, lângă care au aprins lumânări și au pus flori. Pe trunchiul unui pom din fața ambasadei, a fost lipit un afiș cu portretul lui Navalnîi, data morții sale și mesajul "Don't Give up" - "Nu renunța", despre care el spunea că îl transmite rușilor la moartea sa.

Politicienii români au transmis încă de vineri mesaje la moartea lui Aleksei Navalnîi.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat întristat de moartea lui Navalnîi şi a cerut Federaţiei Ruse "o anchetă transparentă şi cuprinzătoare" în acest caz. "Sunt profund întristat de vestea că Aleksei Navalnîi a murit. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia şi prietenii săi. Astăzi, comunitatea internaţională a pierdut un luptător curajos pentru libertate şi drepturi. Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă şi cuprinzătoare", a scris şeful statului pe platforma X.

BUCURESTI - AMBASADA RUSIEI - COMEMORARE NAVALNY - 17 FEB 2024
Comemorare la sediul Ambasadei Rusiei in memoria lui Alexei Navalnîi, in Bucuresti, 17 februarie 2024. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit subit vineri în închisoarea arctică unde se afla din decembrie anul trecut, potrivit serviciilor penitenciare ruse. Opoziţia şi presa independentă rusă, precum şi ministerele de externe occidentale l-au acuzat la unison pe Putin că a ordonat asasinarea lui Navalnîi, inamicul numărul unu al Kremlinului timp de 15 ani.

Navalnîi, care ispăşea o pedeapsă de aproape 30 de ani de închisoare, a fost transferat într-o închisoare arctică în decembrie anul trecut, după ce a anunţat începerea unei campanii împotriva realegerii lui Putin la scrutinul prezidenţial din martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri