Comandantul forţelor SUA în Europa explică de ce este „România aşa un aliat minunat”

Data actualizării: Data publicării:
170308_BAZA_AERIANA_MK_EXERCITIU_ELICOPTERE_BLACK_HAWK_14_INQUAM_PHOTOS_George_Calin

Rusia continuă să nu îşi respecte angajamentele internaţionale, iar exerciţiile sale militare rămân netransparente, consideră general-locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor americane în Europa. Prezent în România, pentru pregătirea unui exerciţiu de amploare care va avea loc în vară, acesta a subliniat aportul militarilor români şi decizia Bucureştiului de a aloca 2% pentru apărare.

MIHAIL KOGALNICEANU - BAZA MILITARA - GEN. BEN HODGES
Generalul american Ben Hodges discuta cu militarii la baza de la Mihail Kogalniceanu, miercuri, 19 aprilie 2017. Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu acordat News.ro, general-locotenentul Ben Hodges susţine că dacă NATO rămâne o alianţă unită, iar statele de pe continent vor contribui, fiecare în parte, la securitatea comună, atunci „Europa va continua să fie întreagă, liberă, prosperă şi se va bucura de pace”.

Mai jos, principalele declaraţii ale oficialului american.

*Sunt aici, astăzi, ca parte a unei echipe de observare pentru a pregăti exerciţiul Saber Guardian, care va avea loc în luna iulie. Va fi cel mai mare exerciţiu din acest an. România este chiar în mijlocul acestui exerciţiu. Va mai implica Ungaria, România, Bulgaria, peste 40.000 de soldaţi din 20 de ţări, iar România – aşa un aliat minunat – este chiar în mijlocul acestui exerciţiu, aşa că aici, la MK, ceea ce noi numim baza MK – Mihail Kogălniceanu – este un centru foarte important pentru noi în zona Mării Negre. De aceea suntem aici. România a oferit un leadership foarte bun. Generalul Ciucă (Nicolae Ciucă - şeful Statului Major General – n.r.), a mobilizat resurse importante pentru a face posibilă această serie de exerciţii. Este o oportunitate foarte bună de antrenamente. Cred că este, de asemenea, o manifestare a deciziei NATO de a face mai multe în zona Mării Negre, ceea ce NATO numeşte Prezenţa Înaintată Adaptată, aşa că avem sute de soldaţi americani care activează aici, locuiesc aici, la MK, se antrenează la Cincu, la Smârdan, precum şi în alte locuri din România. De aceea mă aflu astăzi aici şi, desigur, voi fi prezent în mare măsură şi în luna iulie. O altă dovadă critică a relaţiei dintre România şi SUA: avem o baterie de apărare aeriană românească, cu circa 100-120 de soldaţi, care fac parte din grupul de luptă din cadrul Prezenţei Înaintate Adaptate, din nord-estul Poloniei, deci România oferă o capabilitate de care aveam nevoie pentru a susţine grupul de luptă. Comandantul de acolo tocmai mi-a spus că este foarte mulţumit de bateria de apărare aeriană română, soldaţii sunt foarte disciplinaţi, foarte profesionişti. E doar un alt exemplu, dar pe care l-am văzut şi în Afganistan, cu soldaţii români din Zabul, când am fost în Kandahar. Profesionişti, disciplinaţi, aliaţi foarte buni.

*România este un lider în Alianţă, este într-o zonă atât de importantă din punct de vedere strategic, la marginea vestică a Mării Negre. România oferă capabilităţi de informaţii, Forţele Navale Române, Forţele Aeriene sunt toate părţi importante ale Alianţei şi cred că celelalte 27 de state membre au recunoscut acest lucru când au decis să înfiinţeze Prezenţa Înaintată Adaptată, să crească prezenţa şi în această zonă. România găzduieşte Divizia Multinaţională de Sud-Est, avem un general de brigadă american care a susţinut acest lucru, deci este încă un semn al calităţii de lider a României.

*Cred că faptul că România se străduieşte să continue să îşi îmbunătăţească capabilităţile aeriene, de rază lungă, mă face foarte optimist că foarte curând se va realiza că România este o ţară care alocă 2% din PIB Apărării, în acel grup foarte mic care a atins acest obiectiv. Sunt foarte optimist cu privire la cât de repede va ajunge România acolo. Îmbunătăţirile pe zona de instrucţie de la Cincu, un alt exemplu al României că îşi măreşte contribuţiile faţă de Alianţă şi, desigur, acest loc, baza MK, care este un alt simbol important al acestui fapt. Eu văd deja România ca o ţară de prim rang, datorită calităţii soldaţilor, investiţiilor pe care le face în modernizare şi leadershipul generalului Ciucă.

*Sunt dezamăgit că Rusia nu a fost mai transperantă cu exerciţiile ei. Continuă să acţioneze, cred, într-un mod agresiv. Şi e valabil în întreaga zonă a Mării Negre. Avem 10.000 de soldaţi ruşi care ocupă părţi din Georgia, în Abhazia şi Osetia de Sud, şi care în mod clar nu intenţionează să plece, deşi au spus că vor face acest lucru după invadarea Georgiei, prin intermediul înţelegerii făcute de Sarkozy (Nicolas Sarkozy, fost preşedinte al Franţei – n.r.). Activităţile pe care le susţin în zona Donbas, estul Ucrainei. Toată lumea ştie că Rusia le asigură separatiştilor care încearcă să submineze conducerea Ucrainei muniţie, sisteme de armament, leadership şi în mod clar nu respectă suveranitatea Ucrainei, dar nici nu respectă OSCE, nu permit reprezentanţilor OSCE să îşi facă treabă.

*Întrebat dacă îşi mai susţine un punct de vedere exprimat în iunie 2016, potrivit căruia NATO nu poate apăra statele baltice în cazul unei invazii a Federaţiei Ruse.

Absolut deloc. Am văzut chiar trei schimbări: în primul rând, Estonia, Letonia şi Lituania au crescut simţitor proprile eforturi. Articolul 3 al Tratatului de la Washington, care a creat NATO, spune că naţiunile trebuie să facă tot posibilul pentru a se apăra singure, aşa că munca acelor ţări în privinţa planificării apărării, instrucţiei, eforturilor de modernizare, creşterii cheltuielilor de apărare, astfel încât sunt într-un loc mult mai bun prin proprile puteri. În al doilea rând, decizia Alianţei de la summitul NATO de la Varşovia din iulie, de a înfiinţa eFB – grupurile de luptă ale Prezenţei Înaintate Întărite - conduse de Marea Britanie în Estonia, conduse de Canada în Letonia, conduse de Germania în Lituania, şi, desigur, cel condus de SUA în Polonia, despre care am vorbit anterior, acestea sunt îmbunătăţiri semnificative în capabilităţile de apărare de acolo. Acel studiu care a apărut în urmă cu aproximativ doi ani (la care a făcut referire în 2016 – n.r.) nu a luat în calcul capabilităţile îmbunătăţite ale statelor, precum şi dislocarea grupurilor de luptă eFB, deci sunt mult mai încrezător din acest punct de vedere. Şi, desigur, în iunie, cu o lună înainte de a veni în România pentru exerciţiul Saber Guardian, vom face un exerciţiu care se numeşte Saber Strike şi vom face instrucţie cu toate grupurile eFB, NFIU – Unităţile NATO de Integrare a Forţelor - trupele multinaţionale din nord-est, Cehia şi Polonia. Vom face exerciţii cu aceste componente şi cred că vom avea multe de învăţat din asta şi mă simt mult mai bine cu privire la capacitatea regiunii de a se apăra.

*Cu siguranţă nu am văzut nimic până în acest moment care să indice că Brexit va afecta securitatea.

*Atât timp cât NATO rămâne unită – cele 28 de naţiuni, care în curând vor deveni 29 - atât timp cât rămânem uniţi şi continuăm să desfăşurăm exerciţii, ca cel pe care îl vom face în România, Ungaria şi Bulgaria, atât timp cât fiecare stat îşi aduce contribuţia, atunci vom continua să fim siguri, Europa va continua să fie întreagă, liberă, prosperă şi se va bucura de pace, dar trebuie să investiţi în securitate dacă vreţi să fiţi în siguranţă. România face acest lucru şi de aceea sunt încrezător că, atât timp cât vom continua să facem acest lucru – şi aşa cum a spus Secretarul General (al NATO, Jens Stoltenberg – n.r.), investiţiile din Apărare şi pregătirea defensivei nu înseamnă că nu vei avea în continuare dialog şi nu te vei strădui să ai pace, şi e chiar un pas necesar, să ai un dialog substanţial despre pace şi securitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri