Galerie Foto Descoperirea uriașă făcută în Alba de doi braconieri arheologici, cu detectorul de metale. Poliția, însă, le-a dat de urmă

Data actualizării: Data publicării:
detector de metale, vânător de comori
Detector de metale FOTO: Guliver/ Getty Images

Polițiștii din Alba au recuperat peste 150 de obiecte de patrimoniu, care ar fi fost sustrase de braconieri arheologici din situri arheologice situate în sudul Transilvaniei. Obiectele provin din epoca dacică și epoca romană, iar valoarea lor a fost estimată la peste 100.000 de lei, potrivit unui comunicat al IPJ Alba.

Potrivit sursei citate, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național de la Inspectoratului de Poliție Județean Alba au identificat o persoană în posesia căreia se aflau peste 155 de obiecte de proveniență arheologică care s-au dovedit a aparține Patrimoniului Cultural Național, categoriile Tezaur și Fond.

Citește și: Comoară fabuloasă găsită într-o pădure din Buzău. Cât vor primi cei care au făcut descoperirea

Poliţiştii susţin că obiectele provin din epoca dacică şi epoca romană, iar valoarea lor a fost estimată la peste 100.000 de lei.

11
11

Lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme şi unelte şi obiecte casnice, ar fi fost furat în perioada 2015 – 2019 din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a Transilvaniei, cu ajutorul unor detectoare de metale.

Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ şi oxid de fier, ceea ce constituie dovezi că au fost scoase din situri arheologice şi se aflau lângă alte obiecte din diverse materiale, cum ar fi fier, lut ars sau os.

Obiectele au fost expertizate de către specialişti din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca şi aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, categoriile Tezaur şi Fond.

Tezaurul dacic este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani şi a fost depus în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Polițiștii continuă cercetările, pentru identificarea persoanelor care au săvârșit faptele de acces cu detectoare de metale și utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, distrugere și furt calificat precum și a modului în care obiectele au ajuns în posesia persoanei de la care au fost recuperate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri