Guvernul va aloca peste 3 milioane de lei pentru plata burselor elevilor

Data actualizării: Data publicării:
deca face declaratii
Ligia Deca a spus că Guvernul va aloca peste 3 milioane lei pentru plata burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional. Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Ministra Educaţiei Ligia Deca a anunţat că Executivul va aproba, vineri, alocarea de la bugetul de stat a 3.115.000 lei către autorităţile publice locale, pentru plata burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional.

„Pentru mâine, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern se vor afla şi alte acte normative. De exemplu, un proiect de hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023, pentru finanţarea unor cheltuieli din învăţământul preuniversitar. Practic, hotărârea vizează alocarea de la bugetul de stat a sumei de 3.115.000 lei în vederea suplimentării bugetului autorităţilor publice locale pentru plata burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional. Este vorba, practic, de a asigura sumele pentru bursele de excelenţă olimpică I şi II, bursele sociale pentru acei elevi şcolarizaţi fără taxe şi bursele tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile prevăzute în metodologia-cadru. Ca nişte detalii, aceste burse sunt acordate în conformitate cu noua lege a învăţământului preuniversitar. Prima dată a fost necesară elaborarea metodologiei de acordare a burselor, apoi s-a centralizat prin inspectorate numărul estimat de bursieri, apoi s-a determinat necesarul de fonduri şi abia apoi s-a putut elabora proiectul de hotărâre de guvern, fiind vorba despre acordarea pentru prima dată prin acest mecanism a burselor din tipologiile amintite, pentru învăţământul privat şi cel confesional”, a declarat Ligia Deca, la finalul şedinţei de joi a Guvernului. 

Ea a adăugat că tot vineri, Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind aprobarea metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior.

„De asemenea, tot mâine vom avea pe ordinea de zi proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior. Este vorba de o metodologie-cadru care se realizează în fiecare an, pe baza căreia fiecare instituţie de învăţământ superior îşi elaborează propria metodologie de concurs. Mai avem nişte veşti bune. De exemplu, există o notă de informare cu tema Participarea României la Programul de evaluare internaţională a competenţelor adulţilor(PIAAC), dezvoltat de OCDE, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi, de asemenea, vorbim şi despre un memorandum privind depunerea candidaturii comune a Ministerului Educaţiei din România şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova pentru organizarea Conferinţei miniştrilor responsabili cu învăţământul superior din ţările participante la Procesul Bologna în anul 2027 şi preluarea secretariatului grupului de monitorizare a Procesului Bologna pentru perioada 2024-2027”, a completat ministra Educaţiei.

Aceasta a mai spus că Executivul va aproba, în şedinţa de vineri şi „hotărârea de Guvern care practic reglementează calculul sumelor forfetare acordate celor care trebuie să facă naveta pentru a avea acces la educaţie”, potrivit News.ro.

„Este o hotărâre de guvern care vine practic în completarea cadrului normativ de până acum”, a mai precizat Deca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri