Cât ne costă un card de debit. Majoritatea românilor nu ştiu ce comisioane plătesc

Data publicării:
2302 20comision 20card-51110

Banii sunt în siguranţă într-un cont, se pot plăti mai uşor facturile, iar unele bănci oferă bonusuri pentru folosirea cardului. Totuşi, costurile pe care le implică un astfel de instrument trebuie luate în calcul.

Astfel, emiterea şi administrarea fiecărui card costă între 10 lei şi 200 de lei, în funcţie de facilităţi. Iar banca percepe comision chiar şi pentru o simplă verificare a sumei aflate în cont. Fiecare interogare a soldului disponibil costă între 20 de bani şi 4 lei, în funcție de tipul de cont şi de bancă.

Pentru banii scoşi de la bancomat, comisioanele percepute nu sunt de neglijat: „Comisioanele de retragere numerar la cardurile de debit sunt de 0,1- 0,2 % din suma retrasă, dar minim 2-3, până la 5 lei. Acest minim înseamnă că dacă retragem sume mici, de 10 lei sau de 100 de lei, s-ar putea să plătim minimumul, pentru că 0,2% o să însemne mai puţin decât acel minim”, explică Diana Ţăruș, analist financiar Finzoom.ro.

O cheltuială neaşteptată poate apărea în cazul în care utilizatorul uită codul PIN. Schimbarea codului costă între 2 şi 20 de lei.

Băncile percep comisioane şi pentru conversiile valutare, de cel puţin 2% din suma schimbată.

Scutite de comisioane sunt plăţile făcute direct cu cardul.

În România sunt active aproximativ 11 milioane de carduri, iar anul trecut peste 40% din totalul tranzacţiilor de la comercianţi au fost plătite în această formă.

Costuri de emitere şi administrare a cardului de debit

BCR - 10 lei

BRD 10 - 200 de lei

Raiffeisen Bank 15 - 70 de lei

Bancpost - 20 de lei

Costuri de schimbare a codului PIN

BRD - 2 lei

Alpha Bank - 5 lei

Unicredit Ţiriac - 20 de lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri