Exclusiv Ce provoacă cazurile de violență domestică extremă precum cel al bărbatului care și-a sechestrat fetița

Ioana Ciurlea Data publicării:
Close-up partial view of father holding hands of little son, family problems concept
Foto: Profimedia Images

Pandemia și accesul facil la tehnologie au dus violența domestică la cote extreme, spun polițiștii. În ultimii trei ani, au avut de negociat cu oameni care și-au sechestrat și amenințat cu moartea copiii. Sunt tensiuni latente din perioada pandemiei, care acum au nevoie doar de un factor declanșator. În plus, oamenii învață, prin intermediul tehnologiei, comportante negative care, în combinație cu alcoolul sau drogurile, devin cocktailuri extrem de periculoase. Comisarul-șef Bogdan Căpruci, negociatorul care a coordonat misiunea de salvare a fetiței din Chiajna sechestrată de tată, vorbește în exclusivitate pentru Digi24 despre ce declansează violența extremă.

Comisar-șef Bogdan Căpruci, negociator Serviciul de Acțiuni Speciale: „Sunt mai mulți factori. Unul dintre ei este tehnologia. Accesul la informații facilitează acum învățarea și atunci când înveți, înveți și lucruri bune și negative. Odată ce informația circulă, fără filtre adecvate, sunt învățate și comportamente negative. Iar acestea, dacă sunt aduse în prim plan, într-un timp foarte scurt, prin intermediul tehnologiei, inevitabil ele intră într-o spirală a violenței, a escaladei și lucrurile se amplifică. Plecând de la o chestie care poate părea relativ simplă, se ajunge la lucruri foarte complexe”. 

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Văzând acest caz, ați spune că violența în familie se duce către o zonă extremă? 

Comisar-șef Bogdan Căpruci, negociator Serviciul de Acțiuni Speciale: „Vedeți, după perioada de pandemie, în care multe tensiuni latente au început să se mai consume, apar erupții în continuare. Raptusul asta emoțional, e un proces. Sunt lucruri care se acumulează, aparent sunt în latență și au nevoie de un factor declanșator. Momentul acela, probabil, este gestionat neadaptat, în funcție de contextul cultural, profesional, educațional, familial, care, de cele mai multe ori, nu e unul pozitiv, ci vine cu probleme, cu carențe, cu marasm social, cu toate aceste probleme care sunt asociate timpurilor de acum. Inevitabil declanșează reacții, care probabil și pentru cei implicați sunt atipice, nu s-au mai confruntat cu ele și nu știu ce să facă, cum să facă. Și când te trezești într-o zonă fără direcție - vrei ceva, dar nu știi exact ce”. 

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Ești tentat să mergi într-o zonă extremă.

Comisar-șef Bogdan Căpruci, negociator Serviciul de Acțiuni Speciale: „La asta dacă mai adăugăm și consumul de alcool, sau alte substanțe, avem un cocktail foarte periculos”.

Citește și: EXCLUSIV De ce a fost cazul bărbatului din Chiajna, care și-a sechestrat fetița timp de 28 de ore, mai greu decât o luare de ostatici

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri