Cod roșu de viscol și ninsori în județele Botoșani și Iași. Circulația rutieră s-a închis pe toate drumurile

Data actualizării: Data publicării:
cod rosu
Cod roșu de viscol în județele Botoșani și Iași. CNAIR face apel la șoferi să circule cu atenție.

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting Cod roşu de viscol şi ninsori pentru judeţele Botoşani şi Iaşi, până miercuri noapte. Cursurile din județul Botoșani vor fi suspendate joi. De asemenea, circulația rutieră se închide pe toate drumurile din cele două județe de miercuri, ora 21:30.

Avertizarea este valabilă de miercuri de la ora 18:40 până joi, la ora 4:00, în judeţele Botoşani şi Iaşi. Potrivit ANM, se vor semnala viscol puternic, cu rafale de 75...85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero.

Școlile se închid, joi, în județele Neamț și Iași

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ a decis să suspende joi cursurile în toate şcolile din județ, din cauza ninsorilor.

Prefectul Vasile-Adrian Niţă a declarat că, în cadrul şedinţei de miercuri seară, s-a stabilit și închiderea DN 15D, care face legătura între municipiile Piatra-Neamţ şi Roman.

"Se restricţionează şi traficul auto pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, cu excepţia autovehiculelor care asigură intervenţia în situaţii de urgenţă, pe sectorul de drum DN 2 Secuienii Noi (limita cu judeţul Bacău) - Nisiporeşti", a precizat prefectul Vasile-Adrian Niţă.

De asemenea, inspectoratul Şcolar Judeţean va identifica şi pune la dispoziţie spaţii de cazare în municipiul Roman pentru persoanele surprinse în trafic de fenomenele meteo periculoase, informează Agerpres.

Judeţul Neamţ este sub avertizare cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol.

Școlile vor fi închise joi și în județul Iași.

"Meteorologii ne-au anunţat că ninsorile vor continua, iar zăpada va fi viscolită, existând riscul ca drumurile să fie blocate. Trebuie să ne gândim în primul rând la siguranţa cetăţenilor. De aceea, s-a luat decizia ca şcolile să se închidă. (...) Am cerut să se acorde o atenţie sporită pentru cazurile medicale. Sunt oameni care trebuie să ajungă la spitale, au nevoie de dializă, de alte servicii medicale. Aceste situaţii vor fi priorităţile tuturor instituţiilor în această perioadă", a declarat prefectul județului Iași, Bogdan Cojocaru.

Județul Iași este sub avertizare de cod roșu în noaptea de miercuri spre joi. Aici va fi ninsoare abundentă, viscol, iar pentru că vizibilitatea va fi redusă spre zero s-a luat decizia ca circulaţia pentru toate categoriile de vehicule să fie suspendată.

Școlile vor fi închise, joi, și în județul Botoșani.

Circulaţia rutieră, închisă în judeţele Botoşani şi Iaşi, începând cu ora 21:30

Circulaţia pentru toate categoriile de vehicule va fi închisă în judeţele Botoşani şi Iaşi, începând cu ora 21:30, din cauza condiţiilor meteo extreme, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe pagina sa de Facebook.

Decizia vine după ce, la ora 20:00, a fost închisă circulaţia pentru vehiculele cu tonajul mai mare de 7,5 tone, inclusiv mijloacele de transport persoane.

"De la ora 21:30 se închide circulaţia pentru toate categoriile de autovehicule în judeţele Botoşani şi Iaşi! Măsura a fost luată de CNAIR împreună cu Poliţia Rutieră din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Decizia are ca principal scop protejarea vieţii cetăţenilor, care ar putea rămâne blocaţi pe drum în propriile autovehicule. Precizăm că această măsură se aplică şi mijloacelor de transport persoane, aşa că plecarea din autogări a autovehiculelor este interzisă pe perioada restricţiilor instituite. Reamintim că Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod roşu de viscol şi ninsori abundente pentru judeţele Botoşani şi Iaşi. Vizibilitatea va scădea spre zero pe anumite sectoare de drum! Evitaţi deplasările în aceste zone până la încetarea fenomenelor meteo periculoase", avertizează reprezentanţii companiei de drumuri.

Aceştia dau asigurări că imediat după ce aceste fenomene meteorologice extreme provocate de vortexul polar vor înceta, utilajele CNAIR vor interveni pentru a restabili circulaţia în cel mai scurt timp pe drumurile afectate.

"Vă rugăm ca înainte de a pleca la drum să vă informaţi din surse oficiale. De asemenea este foarte important ca în această perioadă să aveţi autovehiculele echipate de iarnă în cazul în care tranzitaţi zone afectate de vortexul polar", mai spune CNAIR.

IGSU: Iaşi şi Botoşani primesc ajutor din alte județe

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dispus suplimentarea forţelor şi a mijloacelor de intervenţie cu personal şi tehnică în judeţele Iaşi şi Botoşani, pentru gestionarea în cele mai bune condiţii a potenţialelor efecte şi eficientizarea misiunilor de răspuns în contextul avertizărilor meteorologice de vreme severă.

Decizia a fost luată după ce meteorologii au emis o avertizare cod roşu de viscol puternic, cu rafale de 75-85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero pentru judeţele Botoşani şi Iaşi. Această avertizare va fi valabilă până joi, la ora 4.

Potrivit unei informări a IGSU, la Iaşi vor ajunge o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Mureş, o autospecială pentru transport victime multiple şi o şenilată de la ISU Buzău, o autospecială pentru transport victime multiple şi o şenilată de la ISU Vrancea, o autospecială pentru transport victime multiple şi două şenilate de la ISU Galaţi.

La Botoşani vor ajunge o autospecială pentru transport victime multiple şi o şenilată de la ISU Bistriţa-Năsăud, o autospecială pentru transport victime multiple şi o şenilată de la ISU Covasna, o autospecială pentru transport victime multiple şi o şenilată de la ISU Harghita, o autospecială pentru transport victime multiple şi o şenilată de la ISU Suceava.

Totodată, pentru protecţia populaţiei din cele două judeţe aflate sub incidenţa codului de vreme severă, vor fi transmise mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

IGSU recomandă populaţiei să adopte un comportament preventiv şi să respecte măsurile de autoprotecţie pentru preîntâmpinarea situaţiilor care le pot pune viaţa în pericol.

Cod roșu de ninsori în Botoșani și Iași. Apelul CNAIR

CNAIR face apel către conducătorii auto ca în aceste condiții să circule cu atenție, să adapteze viteza la condițiile meteo existente, să evite frânările și schimbările de direcție bruște, să păstreze distanța corespunzătoare față de ceilalți participanți la trafic și să respecte restricțiile instituite pe rețeaua rutieră, acolo unde este cazul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

20 de tronsoane de drumuri județene din Iași se vor închide

Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor Publice Iaşi a informat că după ora 18 se vor închide 20 de tronsoane de drumuri judeţene.

Directorul DJADP Iaşi, Ciprian Ciucan, a declarat că este o măsură de urgenţă luată din cauza ninsorii abundente, temporar viscolite şi a stratului consistent de zăpadă, dar şi a şoferilor care nu respectă indicaţiile.

„Este o măsură de urgenţă luată pentru a interveni cu utilajele imediat după ce nu va mai ninge sau nu va mai fi viscol. Sunt cantităţi foarte mari de precipitaţii, vântul bate cu viteză foarte mare. Efectiv nu reuşim să menţinem aceste tronsoane în stare de viabilitate şi riscăm să avem blocaje cu foarte multe maşini. Astăzi am avut trei echipaje la Horleşti, am reuşit cu greu să deschidem un kilometru, ulterior, la jumătate de oră drumul a fost blocat la loc. Prin urmare, drumurile care sunt pe direcţia vântului au fost închise. Sunt două sectoare vitale, DJ 208 zona Paşcani şi DJ248 spre Vaslui, pe care încercăm să le ţinem deschise cât putem de mult. Dacă situaţia o va impune, le vom închide pentru a putea acţiona cu utilajele aflate la dispoziţie să putem acţiona doar la solicitarea ISU şi situaţii de urgenţă. Şoferii nu respectă indicaţiile noastre. Tot timpul am avut situaţii în care au blocat drumul şi nu am putut interveni cu utilajele pentru deszăpezire”, a declarat pentru Agerpres Ciprian Ciucan.

Potrivit surse citate, începând de la ora 18, sunt închise DJ207A: Bocniţa la intersecţie cu DJ282D (Popeşti), DJ208G: Kogălniceni - Oboroceni- Movileni, DJ208I: Blăgeşti - Vânători, DJ208L: Paşcani- Mirosloveşti-DN2, DJ208O: Ciohorăni - Cozmeşti, DJ208R: Mirceşti-Pod Şcheia, DJ246: Scânteia-Şcheia- Drăguşeni - Ipatele - Ţibăneşti, DJ247: DN24-Dobrovăţ, DJ248A: Centura ocolitoare a Iaşului (intrare Valea Ursului) - Voroveşti- Ţibăneşti, DJ248B: Vânători - Horleşti- Bogonos-Leţcani, DJ280: Strunga- Oţeleni, DJ281: Lespezi - Sireţel - Sticlăria, DJ281B: Belceşti - Coarnele Caprei; Boroşoaia- Plugari, DJ281C: Blăgeşti - Coasta Măgurii, DJ281D: Coarnele Caprei - Gropniţa, DJ282: Horleşti - Gropniţa, DJ282C-DJ282B-DJ282H: Ţigănaşi - Vlădeni - Şipote - Plugari, DJ282D: Româneşti - Podu Iloaiei - Popeşti - Mădârjac, DJ282F: Vlădeni - Andrieşeni, DJ 282H: Şipote - Ergoterapie.

Populația, avertizată prin mesaje RO-ALERT

Locuitorii din Iaşi şi Botoşani au fost anunţaţi prin aplicaţia RO-ALERT că miercuri, de la ora 18,40, până joi, ora 4, judeţele intră sub avertizare de cod roşu.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le recomandă ieşenilor, prin intermediul paginii de socializare, să evite să pornească la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

O altă recomandare este aceea ca înainte de plecare posesorii de autovehicule să se asigure că şi-au echipat maşinile corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

„Urmăriţi la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor. Evitaţi atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ. Evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie”, menţionează sursa citată.

Cursuri suspendate în județul Botoșani

Cursurile se suspendă joi în toate unităţile de învăţământ din județul Botoşani, din cauza ninsorilor, a decis Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) într-o ședință extraordinară.

Mai multe instituții județene au fost convocate de urgență, miercuri, de prefectul Sorin Cornilă. „La întâlnire au fost prezenţi inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Bogdan Suriciuc, şi un reprezentant al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani. În urma analizei situaţiei existente la nivelul judeţului Botoşani, s-a decis suspendarea cursurilor şcolare în toate unităţile de învăţământ din judeţ, pentru ziua de joi, 6 aprilie”, se precizează într-un comunicat.

CJSU a mai decis ca persoanele care fac dializă să rămână internate în Secţiile de Nefrologie ale Spitalului Judeţean Mavromati Botoşani şi Spitalului Municipal Dorohoi. Instituţia Prefectului Botoşani mai anunţă că 72 de persoane din mai multe autovehicule rămase înzăpezite pe drumurile naţionale şi judeţene au fost salvate de pompierii militari şi voluntari în ultimele ore.

Din cauza ninsorii şi viscolului, au fost închise temporar trei drumuri naţionale, respectiv DN 29 D Botoşani-Ştefăneşti, DN 29 Botoşani-Săveni şi 24C Rădăuţi Prut-Ştefăneşti, precum şi 13 drumuri judeţene. Pe celelalte drumuri din judeţ se circulă în condiţii de iarnă, vizibilitatea fiind redusă din cauza zăpezii viscolite.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...