Cum poate scăpa Omar Hayssam de închisoare

Data publicării:
omar hayssam - 1110715-Mediafax Foto-Razvan Chirita-4

Omar Hayssam are de ispăşit trei pedepse, cea mai mare fiind de 20 de ani, primită pentru acte de terorism. Mandatul de punere în executare a pedepsei a fost dat de Curtea de apel Oradea la sfârşitul lunii octombrie 2012.

Acuzat că a orchestrat răpirea celor trei jurnalişti în Irak, Omar Hayssam a fost trimis în judecată spre sfârşitul anului 2005. Era deja arestat preventiv de câteva luni, dar într-un alt dosar. A stat închis un an şi trei săptămâni, iar în iunie 2006 a fugit din România.

În dosarul răpirii jurnaliştilor nu fusese dată o primă decizie. După şase ani de judecată, Hayssam a fost condamnat la pedeapsa maximă. Totuşi, aducerea sa în ţară poate însemna rejudecarea cauzei.

Trebuie să prezinte documente noi

„Persoana care a fost judecată în lipsă sau nu, trebuie să prezinte fapte sau documente noi, care nu au fost avute în vedere la judecarea cauzei. Este una dintre situaţiile în care această procedura funcţionează, este o cale extraordinară de atac împotriva unor hotărâri irevocabile”, spune Ion Cazacu, fost avocat al lui Omar Hayssam.

Hayssam a fost condamnat la 16 ani de închisoare cu executare în dosarul "Volvo". Decizia definitivă a fost luată de instanţa supremă în ianuarie 2012. Sirianul mai are o condamnare definitivă de trei ani cu executare, în dosarul "Foresta Nehoiu".

Şi aceste două sentinţe au fost date în lipsă. În cazul în care vine cu date noi, sirianul poate cere să fie rejudecate. Aşa ar putea scăpa, deocamdată, de condamnări.

Codul de Procedură Penală prevede că odată cu admiterea în principiu a cererii de revizuire, instanţa stabileşte termen pentru rejudecarea cauzei, putând suspenda motivat, în tot sau în parte, executarea hotărârii supuse revizuirii. Instanţa poate, de asemenea, lua oricare dintre măsurile preventive, dacă sunt întrunite condiţiile legale.

Omar Hayssam mai este cercetat penal de procurorii anticorupţie într-un dosar privind privatizarea Întreprinderii de Piese Radio Băneasa. Anchetatorii spun că a depus mai multe acte false despre una dintre firmele controlate de el, societate care s-a putut înscrie astfel la licitaţia pentru privatizarea companiei.

Declaraţiile sirianului pot duce şi la redechiderea dosarului de trafic de armament în care fusese cercetat.

Citiţi şi: Kilometrul 0. Cum a afectat cazul „Hayssam” jocul politic și intrarea României în UE și în Schengen

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri