Explozie la Uricani. Un miner a murit, trei sunt în stare gravă

Data actualizării: Data publicării:
smurd

O explozie s-a produs luni dimineața la mina Uricani din județul Hunedoara. Un miner, dat inițial dispărut, a fost găsit mort, iar alți trei colegi ai lui au fost răniți grav.

ACTUALIZARE 10:30 Al patrulea miner, care era dat dispărut, a fost găsit mort de echipele de salvare, după trei ore și jumătate de căutări. Dintre cei trei mineri răniți, doi au arsuri de gradul al III-lea pe 50 la sută din suprafața corpului și arsuri ale căilor respiratorii. Ei sunt intubați și ventilați mecanic. Al treilea are arsuri pe circa 30 la sută din suprafața corpului.

Cauza exploziei în continuare nu a fost determinată. Ministrul pentru energie, Toma Petcu, se va deplasa la fața locului.

A fost deschis și un dosar penal.

ACTUALIZARE 10:05. Cei trei mineri despre care iniţial s-a spus că au răni care nu le pun viața în pericol sunt, de fapt, în stare gravă. Ei vor fi transportați la spitale din București, a anunțat la Digi24 secretarul de stat Raed Arafat. 

Șeful DSU a explicat că doi dintre minerii aduși la spitalul din Petroșani sunt în prezent intubați și ventilați, pentru că le-au fost afectate căile respiratorii în urma exploziei. Al treilea miner are arsuri pe mai bine de 30 la sută din suprafața corpului. Către Petroșani a plecat un elicopter mare care îi va transporta către spitalele Bagdasar și de Arsuri din București.

Raed Arafat a explicat că inițial s-a spus că starea lor nu este gravă pentru că era vorba de o examinare inițială, la fața locului, imediat după ce au fost scoși din mină. Însă ulterior, după ce au ajuns la spital și au fost dezbărcați și evaluați, s-a constatat care este adevarata lor stare. În cazul exploziilor, afectarea căilor aeriene se poate dovedi ulterior a fi o consecință gravă, indiferent unde se petrece accidentul, a spus Raed Arafat. 

Elicopterul SMURD de la Craiova rămâne în așteptare, până când se va lămuri situația în cazul celui de-al patrulea miner care era în echipa surprinsă de explozie și care este în căutare căutat de mai bine de trei ore.


Doi dintre mineri au ajuns la spitalul de la Petroşani și primesc îngrijiri medicale. 

ACTUALIZARE 8.43.Până acum, au ajuns două dintre cele trei victime. Amândouă prezintă arsuri. Una dintre ele la faţă, cealaltă - la față, mâini și picioare. S-a intrat cu amândoi minerii în sala de operație”, a declarat, la Digi24, Alin Vasilescu, directorul Spitalului din Petroşani. Potrivit acestuia, cea de-a treia victimă era în drum spre spital.

_________________________________________________________________________________________________________________

Un miner este dat dispărut și trei au fost scoși la suprafață. Ei nu au răni care să le pună viața în pericol și au fost transportați către spitalul din Petroșani.

La fața locului au fost trimise echipe de salvatori, care au reușit să-i scoată la suprafață pe cei trei mineri, dar despre soarta celui de-al patrulea nu se știe încă nimic. Explozia s-a produs în cursul dimineții, în schimbul 1, deci după ora 6:00, la aproximativ 50 de metri adâncime. Cauza exploziei nu este cunoscută deocamdată, mai ales că în mină nu exista curent electric.

Au existat informații că și un al cincilea miner ar fi fost în mină, dar deocamdată ele nu s-au confirmat, a declarat la Digi24 Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

El a precizat că elicopterul SMURD de la Craiova este pregătit să intervină, dacă va fi cazul.

Exploatarea minieră de la Uricani este în curs de închidere.

Explozia de la mina Uricani intervine la aproape trei săptămâni de la accidentul din mina Lupeni, tot din județul Hunedoara, soldat cu doi morți.

Citiți și: Drama supraviețuitorului de la Lupeni. Și-a văzut colegul murind la 3 metri de el

Cele mai tragice accidente miniere din România au avut loc la 29 noiembrie 1980, în mina Livezeni din Valea Jiului când o explozie în subteran a ucis 53 de persoane, și la 2 noiembrie 1972, la mina Uricani, când o explozie a ucis 43 de persoane.

După anul 2000, cele mai grave accidente miniere au avut loc la:

 15 noiembrie 2008 — O gravă explozie s-a produs în abatajul 431 de la mina Petrila din Valea Jiului, la circa 950 metri în subteran. Cauza a fost o acumulare de gaz metan. Explozia a fost urmată, la patru ore, de încă una, și s-a soldat cu 13 morți și 14 răniți.

14 ianuarie 2006 — În orașul Anina, județul Caraș-Severin, șapte persoane au murit și alte cinci au fost rănite, în urma unei explozii subterane produsă din cauza acumulării de gaz metan. 

15 mai 2002 — La mina Vulcan din Valea Jiului, când au murit zece mineri, iar alți patru au fost răniți, în urma unei explozii de gaz metan. 

7 august 2001—Într-un abataj al minei Vulcan din Valea Jiului, când 14 mineri au murit și alți patru au fost răniți din cauza intoxicării cu monoxid de carbon, a arsurilor de gradul I-IV și a traumatismelor provocate de o explozie de gaz metan. 

8 mai 2000 — La Exploatarea minieră de nisip cuarțos de la Hudești, județul Botoșani, când șapte mineri și-au pierdut viața, din cauza unei explozii accidentale, la suprafață, a încărcăturii explozive pregătite pentru dislocarea zăcământului de nisip folosit pentru fabricarea sticlei.

17 octombrie 2013 — Un accident minier produs la mina Roșiuța, din județul Gorj, s-a soldat cu un mort și 12 răniți. Cele șapte persoane se aflau într-o autoutilitară mixtă de marfă și transport persoane. 

18 iunie 2012 — Doi angajați ai Exploatării Miniere Petrila au fost opăriți cu abur sub presiune, în timpul unei operațiuni pe care o executau la o galerie din subteran pentru a răci o zonă aflată în spatele unui dig de izolare. În accident un inginer și un miner șef de brigadă au suferit arsuri de gradele 3 și 4, date de apa supraîncălzită fiind transportați cu un elicopter SMURD la un spital din București. 

15 noiembrie 2011 — Un bărbat a murit în mina Botușanu aparținând exploatării miniere Crucea din subordinea Companiei Naționale a Uraniului. Accidentul s-a produs în urma unei explozii controlate la un abataj din mină, cel mai probabil din cauza unei erori umane. Bărbatul avea 42 de ani, era din zona Borca, județul Bacău, și lucra de 20 de ani în minerit. 

9 noiembrie 2011 — un miner de 42 de ani și-a pierdut viața într-un accident de muncă la Exploatarea Subterană Lupoaia din cadrul Societății Naționale a Lignitului Oltenia, municipiul Motru, după ce a fost lovit în zona capului de o grindă. Bărbatul lucra exploatarea minieră de mai bine de 20 de ani. 

27 octombrie 2011 — Un miner de la Exploatarea Minieră Paroșeni din județul Hunedoara, a fost rănit după ce o bucată de cărbune s-a desprins din peretele unei galerii din subteran și i-a strivit un picior. Acesta lucra ca vagonetar, iar bucata de huilă care s-a desprins din galerie i-a prins piciorul pe o laterală a unei benzi transportoare dintr-un abataj mecanizat din subteran. 

5 februarie 2011 — Cinci mineri au murit în subteranul minei Uricani, cel mai probabil din cauza unei explozii ca urmare a unei acumulării de gaz metan. Aceștia, un inginer și patru electricieni, lucrau la depanarea unui transformator electric. 
1 noiembrie 2009 — O puternică explozie s-a produs într-o galerie hidroenergetică subterană din localitatea buzoiană Nehoiașu, în punctul Arsele. O echipă de zece muncitori de la Hidroconstrucția Siriu se afla în subteran în momentul producerii deflagrației, șase dintre aceștia fiind răniți. 

9 februarie 2009 — O explozie a avut loc la mina din Paroșeni din județul Hunedoara. Toți minierii care care se aflau în mină au fost evacuați, neînregistrându-se victime. 

6 mai 2008 — Un accident de muncă în subteranul minei Vulcan, s-a soldat cu rănirea a doi mineri. 

12 aprilie 2008 — Un accident la Exploatarea Minieră Paroșeni, s-a soldat un un mort și un rănit. 

7 august 2006 — În mina Baia Nouă din județul Mehedinți, doi mineri au rămas blocați în subteran în urma surpării unui perete al minei. Aceștia au murit pe loc, în urma unui șoc mecanic, iar trupurile lor neînsuflețite au fost scoase la suprafață după 24 de zile de eforturi de căutare. La exploatarea minieră de la Baia Nouă un accident similar a avut loc în anul 1993, când doi mineri și-au pierdut viața după ce un perete al minei s-a surpat. 

8 mai 2006 — În mina Lupeni, din județul Hunedoara, datorită unei viituri puternice, un miner a murit și alți patru au fost răniți. Potrivit primelor cercetări, viitura în subteran s-a produs din cauza unor acumulări de apă în goluri de deasupra galeriilor. 

6 iulie 2004 — Un angajat al Exploatării Miniere Livezeni a murit electrocutat într-un accident de muncă produs la suprafață într-o stație de transformare a energiei electrice aflată la mina Dâlja, județul Hunedoara. 

22 mai 2004 — Doi mineri au murit, iar alți doi au fost răniți într-un accident colectiv de muncă produs în subteranul Minei de la Uricani din cadrul Companiei Naționale a Huilei Petroșani. 

20 martie 2003 — Trei salvatori mineri de la exploatarea Lonea au suferit arsuri, după ce din tavanul galeriei, au căzut bucăți de cărbune aprins, în timp ce lucrau la amenajarea unui dig unde se semnalase fenomenul de aprindere a cărbunelui. 

22 decembrie 2002 — Un artificier a murit și alți trei mineri au fost răniți în urma aprinderii gazului metan existent în subteran la locul de pușcare, în sectorul 1 al Minei Lonea. 

8 martie 2000 — Patru mineri au murit la Exploatarea minieră Iara din județul Cluj, în urma intoxicării cu monoxid de carbon produs de un incendiu din subteran.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri