Hotelul Ambasador, retrocedat după 14 ani. Moștenitoare: Nu aș mai relua procesul

Data publicării:
hotel-ambasador-index

Hotelul de 13 etaje construit la sfârşitul anilor 30 pe Bulevardul Magheru era una dintre clădirile care anunţau modernizarea arhitecturii Capitalei. A fost proiectată de arhitectul Arghir Culina, a cărui semnătură stă şi pe alte clădiri istorice din Bucureşti, cum sunt Hotelul Capitol de pe Calea Victoriei sau proaspăt renovatul Hotel Cişmigiu.

„Se remarcă mai ales prin volumetrie, în afară de partea de decoraţii, o volumetrie foarte interesantă şi cu o amprentă foarte puternică, aproape de neuitat, o clădire reprezentativă pentru Magheru, pentru Bucureşti”, susține Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei.

Clădirea a fost naţionalizată la sfârşitul anilor 40, iar în anii 90 a trecut, prin privatizare, în proprietatea unei societăţi comerciale. O jumătate din clădire i-a aparţinut chiar arhitectului Arghir Culina şi doar această aripă este retrocedată acum moştenitorilor vechilor proprietari, cealaltă parte rămânând în proprietatea societăţii Ambasador SA. În cei 14 ani de proces, solicitarea moştenitorilor a fost respinsă în repetate rânduri.

„Trebuiesc acte de stare civilă care să ateste că sunt moştenitorii celui care a pierdut proprietatea, trebuie dovedită identitatea între imobile, şi trebuie dovedit cum şi când s-a făcut acea naţionalizare”, afirmă Cosmin Vasile, avocatul care s-a ocupat de caz.

Deşi procedura de revendicare ar trebui să fie simplă pentru moştenitorii legali, cine se încumetă la un astfel de demers în România trebuie să se aştepte la cheltuieli mari şi să se înarmeze cu multă răbdare. Anca Irimescu este unul dintre cei șapte moştenitori care şi-au recuperat drepturile asupra hotelului. Pentru ea, procesul a fost epuizant şi recunoaşte că nu ar mai lua-o de la capăt.

„Ne-au plimbat pe la Procuratură, pe la DNA, eu am fost de două ori la DNA în calitate de martor. Au încercat să ne anuleze certificatul de moştenitor, tot soiul de şicane. Consider că pentru mine şi mama mea acest proces nu merită şi dacă m-aş întoarce în timp nu aş mai relua”, spune Anca Irimescu, moştenitor.

Pe durata procesului, societatea a păstrat în circuit doar camerele din cealaltă jumătate a clădirii şi nu a mai investit în întreţinerea aripii în litigiu, la care este obligată să renunţe acum.

„Am luat legătura deja cu avocaţii care reprezintă foştii proprietari şi în cel mai scurt timp clădirea va fi predată conform hotărârii”, declară Iustina Dragne, reprezentantul Hotelului Ambasador.

Corpul de clădire care a fost restituit proprietarilor are 109 camere, din totalul de 209. Cealaltă aripă, complet renovată, va funcţiona în continuare ca hotel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri