În groapa care a înghiţit o maşină s-a descoperit un vestigiu de pe vremea lui Brâncoveanu

Data actualizării: Data publicării:
masina scoasa din groapa

Groapa din asfalt care a înghiţit cu totul o maşină parcată, pe marginea Drumului European 85, în Râmnicu Sărat, ar putea deveni... obiectiv turistic. Traficul a fost deviat, iar arheologii fac în continuare săpături în pivniţa veche de aproape 300 de ani descoperită din pricina surpării. Reprezentanţii Direcţiei de Cultură Buzău au cerut deja clasarea de urgenţă a sitului, iar primăria nu are voie să acopere groapa fără acordul ministerului Culturii.

Groapa care a scos la iveală o pivniţă veche de 300 de ani pe drumul european 85 nu va fi acoperită prea curând. Arheologii se bucură că mulţumită surpării au dat peste un vestigiu de pe vremea lui Constantin Brâncoveanu. Se gândesc acum să transforme groapa în obiectiv turistic.

Daniel Costache, directorul Muzeului judeţean Buzău: „Nici nu intră în discuţie astuparea şi turnarea de asfalt deasupra”.

Aici se impune un muzeu de sit din mai multe puncte de vedere, odată proximitatea de drumul european.

Constantin Căţoi, directorul Direcţiei de Cultură Buzău: „Pentru a o pune în valoare, singura procedură este clasarea de urgenţă, procedură deja demarată la nivelul direcţiei pentru cultură, vom face toate demersurile către Ministerul Culturii”.

În timp ce arheologii fac cercetări, zeci de curioşi au venit să vadă cu ochii lor minunea.

„Eram curios să văd că am văzut numai la televizor până acum şi am zis să vedem cu ochii noştri.”

„Da, pentru aşa ceva am venit special să văd şi eu ce este aci”.

Dacă locul chiar va deveni obiectiv turistic, autorităţile locale au de gând să profite şi ele de "necaz" şi deja vorbesc despre nevoia construirii unei centuri a oraşului.

Ştefan Torcărescu, viceprimarul oraşului Râmnicu Sărat: „Municipiul Râmnicu Sărat nu are centură ocolitoare ne gândim, ne dorim, este necesară această centură”.

Cauza exactă a surpării nu a fost încă aflată. Compania de apă, care a făcut de curând lucrări în zonă, se disculpă.

Dumitru Cristea, directorul adjunct al Companiei de Apă Buzău: „La momentul execuţiei, nu ne-am intersectat cu lucrări subterane care să demonstreze că există ceva în subteran. Cauza nu o constituie conducta de apă”.

Până la găsirea unei soluţii definitive, traficul în zonă a fost deviat pe o stradă lăturalnică, spre nemulţumirea proprietarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri