Iohannis, „revoltat” de întârzierea avertizării meteo în Banat: Nu am acuzat Guvernul de nimic

Data actualizării: Data publicării:
170917_TIMISOARA_FURTUNA_914_INQUAM_Photos_Cornel_Putan_Alin
Foto: Inquam/Cornel Putan Alin

Preşedintele României s-a arătat revoltat de modul în care Administraţia Naţională de Meteorologie a gestionat situaţia de duminică, din Banat. Avertizarea a fost făcută prea târziu, cu doar câteva minute înainte ca furtuna să lovească vestul ţării. În acest context, Klaus Iohannis a vorbit, încă o dată, despre necesitatea unui sistem de alertă bine pus la punct. Şeful statului susţine că a vorbit la New York despre avertizarea prin SMS folosită de americani, pe care ar vrea-o aplicată şi în România. Preşedintele i-a lăudat în schimb pe pompieri pentru munca depusă în intervenţii şi a spus că nu e dezamăgit nici de felul în care Guvernul a gestionat situaţia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Președintele Klaus Iohannis spune că există o disfuncționalitate foarte gravă în sistemul de avertizare din România. El a precizat însă că nu a acuzat Guvernul în contextul furtunilor de la sfârșitul săptămânii trecute, deoarece este un Executiv „proaspăt”, relatează Agerpres.

Eu am cerut Guvernului să înceapă să lucreze pe un sistem de alarmare a populației. Am verificat. Am rugat pe colegii mei să verifice cum au fost avertizați oamenii de acest front periculos care a produs ravagii și cum au reacționat autoritățile. Am fost extrem de neplăcut surprins — ca să nu zic că am fost de-a dreptul revoltat — să aflu că prima avertizare meteorologică s-a dat cu câteva minute înainte să avem în Banat primul deces din cauza furtunii. Este o disfuncționalitate foarte gravă în sistemul de avertizare. Pe de altă parte, noi avem nevoie de un sistem de prevenire pentru populație. Nu toată lumea stă toată ziua la televizor să vadă ce zice ANM, acesta este un sistem care nu funcționează pe termen scurt”, a spus Iohannis.

El a anunțat că a avut o comunicare cu autoritățile imediat după primele furtuni.

Ca să nu fiu înțeles greșit, unii au divagat la televizor. Nu am acuzat Guvernul de nimic. E un Guvern proaspăt, ce era să facă? Probabil nici nu știu care sunt liniile de comunicare încă. Nu asta era problema. Pe de altă parte, acest Guvern nici nu avea cum în timpul foarte scurt să se apuce să construiască un astfel de sistem, dar am fost foarte nemulțumit că o entitate care trebuia să prevină, să avertizeze populația nu a făcut-o. Au fost, din fericire, intervenții foarte reușite din partea pompierilor, de exemplu, și ca de obicei pot să laud pompierii, au făcut o treabă excelentă. ISU a intervenit peste tot, au salvat ce a mai putut fi salvat”, a spus șeful statului.

El nu a dorit să comenteze declarația președintelui PSD, Liviu Dragnea, care i-a transmis că nu ar trebui să mai dea mesaje când se află în străinătate, însă a menționat că a avut o discuție cu premierul Mihai Tudose.

Am vorbit a doua zi cu premierul. M-a sunat, mi-a spus care este starea de fapt, mi-a relatat care sunt abordările din partea Guvernului, unde s-a intervenit, cât s-a intervenit, că vor să înceapă de îndată să conceapă un astfel de sistem cu specialiștii din domeniu. O comunicare instituțională bună spre foarte bună, restul interpretați dvs”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a povestit despre sistemele de avertizare care există în SUA, adăugând că-și dorește ca un astfel de sistem să fie implementat și în România.

Am profitat de faptul că aici în New York și, în general, în Statele Unite există astfel de sisteme și am vorbit cu oameni de aici. Aseară chiar m-am întâlnit cu cineva cu care pe vremuri eram colegi la școală și am povestit mai multe. Există sisteme de avertizare care îți trimit SMS pe telefonul mobil și care te avertizează că vine furtună, că a căzut curentul, că se inundă strada x, deci avertizări și pentru fenomene meteo periculoase, dar și pentru incidente civile care afectează viața de zi cu zi a oamenilor. Așa ceva îmi imaginez și pentru România și atunci putem să prevenim populația, dar ca să funcționeze prevenirea prima oară trebuie să avem un sistem de avertizare serios din partea ANM. Aici sunt foarte nemulțumit de cum au funcționat lucrurile”, a menționat Iohannis.

El a subliniat că mesajele de avertizare ar trebui să fie transmise mai des.

"Cred că este absolut normal ca atunci când un om merge pe stradă și vede că vine o furtună, fiindcă furtuna nu vine pe furiș, se vede, să se adăpostească. Mi se pare oarecum greu de înțeles că oamenii care văd că vine o furtună puternică continuă să meargă pe stradă și atunci oamenii sunt sub un risc mare să fie loviți de panouri de publicitate prost instalate, de acoperișuri prost realizate sau pur și simplu de crengi, copaci care se rup din cauza furtunii. Și aceste lucruri cred că trebuie să se spună mai des: Când este furtună vă rog să vă adăpostiți. Un mesaj extrem de simplu și ușor de înțeles", a conchis șeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri