Marș împotriva amnistiei și grațierii. Zeci de mii de protestatari în toată țara

Data actualizării: Data publicării:
universitate facebook 1

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Bucureşti şi în ţară pentru a se pronunţa împotriva dorinței Guvernului de a grația câteva mii de deținuți şi de a schimba Codul penal, prin ordonanțe de urgență. Alături de ei a fost, timp de câteva minute, și preşedintele Klaus Iohannis, care a vorbit despre „o gaşcă de oameni politici cu probleme penale, care vor să schimbe legislaţia din România”. Protestatarii au trecut pe la Guvern și pe la sediul PSD.

170122_PROTEST_GRATIERE_03_INQUAM_Octav_Ganea
170122_PROTEST_GRATIERE_03_INQUAM_Octav_Ganea

Fotografii: Inquam Photos / Liviu FLorin Albei, Digi24

Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Universităţii la ora 18.25. Vestea venirii sale s-a răspindit repede în rândul mulţiimii adunate. Mulţimea a început să aplaude venirea preşedintelui şi să îi strige numele.

Preşedintele a explicat de ce li S-A alăturat protestatarilor. „Am venit în Piața Universității ca și miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept. Așa ceva nu se poate admite”, a spus Klaus Iohannis.

Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi”, a adăugat el.

Oamenii din stradă i-au arătat preşedintelui că au urmărit discursul de la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. El a numit atunci legea graţierii şi legea de modificare a Codului penal ca fiind doi elefanţi.

Vedem elefanţii şi sunt tare periculoşi”, au spus protestatarii.

Aproximativ 15 minute a stat președintele printre manifestanți. Mulţimea a plecat apoi spre Piaţa Victoriei. Printre manifestanti- familii cu copii.

Ajunşi în faţa Guvernului, manifestanţii au scandat preţ de câteva zeci de minute.

Protestatarii acuză puterea că nu si-a respectat promisiunile din campanie.

Ultima oprire pe traseul manifestanţilor din Capitală a fost sediul Partidului Social Democrat din Șoseaua Kisellef. Protestatarii au fost întâmpinaţi de un dispozitiv impresionant de jandarmi.

Protestele s-au încheiat după aproape o oră de scandări în faţa sediului PSD.

Mii de oameni au ieşit în stradă în marile oraşe ale ţării. Din Timişoara şi până în Iaşi, românii au protestat faţă de Ordonanţa graţierii. În Cluj-Napoca şi Timişoara, 5.000 de oameni au ieşit să protesteze. În Sibiu au fost peste 3000.

Peste 5.000 de oameni au protestat în duminică seara în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi mdoificările din Codul Penal. Manifestanţi de toate vârstele au venit cu pancarte şi au strigat mesaje împotriva Guvernului.

A treia zi de proteste față de o posibilă ordonanță de urgență a grațierii a scos în stradă la Timișoara aproximativ 5.000 de persoane. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea în mod pașnic, prin pancarte pe care au afișat mesaje ca „Timișoara cere fără grațiere” sau „Ei grațiați, noi furați”.

Protestatarii s-au adunat în fața Operei Naționale din Timișoara și au plecat pașnici, în marș spre Prefectura județului Timiș și spre sediul DNA. În drumul lor au blocat străzile.

Peste 500 de persoane s-au adunat pe platoul din fața Prefecturii din Constanța la ora 18.00. Oamenii au venit înarmați cu fluiere, megafoane și pancarte care contineau mesaje contra legii grațierii.

După o oră protestatarii au pornit în marș pe principalele bulevarde din Constanța.

În democrație hoții stau la pușcărie”, au scandat ei.

Aproximativ 700 de oameni au protestat și la Iași. Ieșenii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au protestat câteva ore în Piața Unirii apoi au scandat lozinci în fața primăriei, sediului PSD și prefecturii.

Protestul din Braşov a început la ora 18 în faţa Prefecturii. Aproximativ 1.000 de oameni s-au mobilizat pe Facebook. Au stat la Prefectură o oră, timp în care şi-au strigat nemulţumirile, apoi au plecat în marş spre Piaţa Sfatului, acolo unde este sediul PSD Braşov.

Peste 250 de orădeni au protestat în această seară în Piaţa Unirii din Oradea faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi amnistia. S-au adunat în faţa statuii lui Mihai Viteazul şi, pe un frig pătrunzător, au scandat lozinci împotriva modificării codului penal prin ordonanţe de urgenţă.

Peste 200 de persoane s-au adunat în această seară în faţa Prefecturii din Galaţi pentru a protesta împotriva ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Cu steaguri şi pancarde în mâini, oamenii au scandat lozinci împotriva guvernanţilor şi au aprins lumânări.

Românii din afara graniţelor s-au mobilizat şi ei.

Aproape o sută de persoane au contestat propunerile cabinetului Grindeanu în piaţa Trocadero din Paris. Asta în timp ce la Milano, aproximativ 50 de români şi-au arătat şi ei în stradă nemulţumirea faţă de cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă. Imaginile ne-au fost transmise de telespectatori Digi24, de la care am primit şi o serie de înregistrări din Norvegia. Aici, mai mulţi români dintr-un oraş din vestul ţării au manifestat în stradă, purtând cartoane cu diverse mesaje anti-graţiere.

Citeşte şi: Ce urmărește Dragnea? Președinte. Anul acesta!

Ce va face Liviu Dragnea mai departe

 


 

ACTUALIZARE. Protestul s-a încheiat. Cei mai mulți protestatari au plecat spre casă.

ACTUALIZARE. O parte dintre protestatari pleacă de la sediul PSD. Oamenii vor să meargă acum la sediul ALDE.

ACTUALIZARE. Manifestanții au ajuns la sediul PSD din Kiseleff. Se scandează „DNA să vină să vă ia”.

ACTUALIZARE. Protestatarii au decis să meargă spre sediul PSD din Kiseleff. Sunt circa 28.000 de participanți la marșul din Capitală.

Inițial, jandarmii au încercat să le blocheze accesul, dar apoi i-au lăsat să intre pe șoseaua Kiseleff.

Până acum nu s-au înregistrat incidente.

ACTUALIZARE. Aproximativ 1.000 de oameni au ieșit în stradă la Brașov, tot 1.000 de oameni s-au adunat în centrul Timișoarei și la Constanța, la Cluj Napoca – peste 5.000 de oameni, iar la Sibiu – 2.000-3.000 de oameni. Sute de protestatari s-au adunat și în Pitești, Ploiești, Galați, Iași, Arad, Oradea și alte mari orașe.

La Timișoara, primarul Nicolae Robu s-a alăturat manifestanților.

ACTUALIZARE. Numărul protestatarilor continuă să crească. Sunt acum 20.000 de oameni. Unii dintre ei au ajuns deja în Piața Victoriei, mulți sunt încă pe Bulevardul Magheru.

Oamenii scandează „Jos Guvernul”, „DNA să vină să vă ia”, „PSD, ciuma roșie”, „Vrem justiție, nu corupție” și „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”.

ACTUALIZARE. Primii manifestanți au ajuns în Piața Victoriei. La protest participă în acest moment circa 16.000 de oameni.

ACTUALIZARE. La protestul din București s-au strâns până acum circa 15.000 de persoane. Coloana de manifestanți se îndreaptă spre Guvern. 

ACTUALIZARE. Protestatarii merg spre sediul Guvernului. Printre ei este și președintele Klaus Iohannis. 

Șeful statului a urcat la un moment dat în mașină, dar a coborât în scurt timp din nou în mijlocul protestatarilor.

ACTUALIZARE. Am venit în Piața Universității ca și miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept. Așa ceva nu se poate admite”, a spus Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE. Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Piața Universității. Este acum în mijlocul protestatarilor.

La mitingul din capitală participă circa 10.000 de persoane.

ACTUALIZARE. Protestatarii pleacă de la Piața Universității spre Piața Victoriei, sediul Guvernului. Circulația este blocată pe ambele sensuri. 

Jandarmii îi însoțesc pe protestatari.

Protesta

ACTUALIZARE. Sunt aproximativ 3.000-4.000 de oameni în Piața Universității. Traficul în zonă a fost blocat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE. În Piața Universității s-au adunat aproximativ 2.000 de persoane. Și la Cluj Napoca, numărul celor care au ieșit în stradă de apropie de 2.000.

La Arad sunt aproximativ 200 de persoane, iar câteva sute s-au adunat la Baia Mare.

În Piața Unirii din Iași protestează circa 400 de persoane.

Circa 200-250 de persoane participă la protestul de la Ploiești.

protest ploiesti2 fb

ACTUALIZARE. Un protest are loc și la Milano, unde s-au adunat câteva zeci de persoane.

protest amnistie Milano 220117 (1)

ACTUALIZARE. Numărul protestatarilor crește cu fiecare minut. În Piața Universității sunt circa 1.500 de persoane.

Oamenii scandează „Amnistia distruge România” și „Colectiv”.

protest amnistie Bucuresti 220117

La București s-au adunat deja câteva sute de persoane, care poartă pancarte cu mesaje împotriva grațierii și amnistiei. Se scandează „Jos Guvernul” și „Fără amnistie”.

Și la Sibiu au ieșit în stradă aproximativ 500 de persoane, potrivit unui telespectator Digi24 care ne-a transmis imagini:

protest amnistie Sibiu 220117

Imagini am primit și de la Oradea, unde au început să se adune manifestanții:

protest amnistie Oradea 220117

De asemenea, românii din afara graniţelor s-au mobilizat în semn de protest faţă de cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă.

Aproape o sută de persoane s-au adunat în piaţa Trocadero din Paris pentru a contesta propunerile cabinetului Grindeanu. Manifestaţia se desfăşoară paşnic şi nu este singura organizată azi în Europa. S-au anunţat proteste şi în Marea Britanie, Danemarca şi Norvegia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri