Medic: El este eroul, nu noi. Cum a murit Claudiu Petre

Data publicării:
claudiu petre 1

Ultimele clipe ale lui Claudiu Petre sunt relatate de Lucian Horhotă, medicul care în noaptea tragediei era de gardă la maternitatea Bucur, la doar câţiva metri de locul unde s-a produs tragedia.

Seara de 30 noiembrie din faţa clubului Colectiv părea o secvenţă desprinsă dintr-un film de război.

„Ca un spital militar de campanie în condiţie ad-hoc de luptă. Efectiv ca pe front! (...) S-a organizat activitatea ca la un mic spital de campanie de front de linia I, pentru că acestea erau condiţiile, ca de război!!!”, povestește medicul Lucian Horhotă.

Medicii de pe ambulanţe au acordat primul ajutor tinerilor care au reuşit să iasă din club. Printre ei se numără şi fotograful şi bloggerul Claudiu Petre, în vârstă de 36 de ani.

Iniţial fusese pe o altă ambulanţă şi era bine şi a plecat: Lasă că sunt bine, du-i pe ăştia ... ”, rememorează Lucian Horhotă, medic primar ATI.

Martorii au văzut cum Claudiu s-a întors în flăcări de cel puţin două ori pentru a salva cât mai mulţi tineri. Spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă l-a costat însă viaţa. În final a fost scos din club prea târziu. Medicul Lucian Horhotă a încercat să îl resusciteze timp de 45 de minute, fără succes. De vină a fost se pare amestecul de gaze toxice inhalat.

Componenta de ardere şi aer încins se poate asimila cu o armă chimică acolo în incintă”, spune dr. Lucian Horhotă.

În urma incendiului a rezultat acid cianhidric, o substanţă extrem de periculoasă.

„Odată intrat în organism sau mucoase se combină cu diverse metale, sodiu, potasiu şi rezultă cianuri care intrate în circulaţia sangvină blochează respiraţia celulară şi omoară bolnavul în câteva minute!”, explică medicul.

Claudiu Petre nu este singurul tânăr care a dat dovadă de eroism. Şi alţii şi-au pierdut viaţa în timp ce salvau prieteni sau necunoscuţi.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din Bucureşti, încercând salvarea mai multor vieţi cu preţul sacrificiului suprem” - a anunțat, luni, un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Citiți și:

Claudiu Petre, mortul dispărut
Eroii de la clubul Colectiv. Au murit pentru ca alții să trăiască

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri