Oana Popescu, analist de politică externă: Nominalizarea unui diplomat de carieră ca ambasador al SUA în România este un dezavantaj

Data publicării:
oana popescu

Pe de altă parte, însă, cariera lui nu are nimic de-a face cu regiunea. Este în primul rând un dezavantaj, în ciuda aparențelor, că este diplomat de carieră, pentru că un diplomat de carieră, spre deosebire de un nominalizat politic, nu va putea să pună mâna pe telefon să-l sune direct pe (vicepreședintele Joe) Biden, cu care, de exemplu, ambasadorul Mark Gitenstein avea relații personale, a explicat Oana Popescu.

„Din punctul meu de vedere, este o pierdere de viteză, de statut pentru România, mai ales dacă îl comparăm cu ambasadorul nominalizat pentru a-și prelua funcția în Polonia, audiat în același timp cu Klemm și care în momentul de față deține o funcție înaltă în Biroul de afaceri europene și eurasiatice din Departamentul de Stat. Și el e un diplomat de carieră, dar cariera lui a fost extrem de strâns legată de această regiune, a lucrat în centrul operativ al Departamentului de Stat în timpul căderii comunismului, a lucrat intens în zona Balcanilor, are o carieră mult mai centrată pe această regiune și pe mize politice decât are ambasadorul nominalizat pentru București”, a arătat Oana Popescu.

„Din punct de vedere diplomatic, politic, a ceea ce înseamnă a fi un motor în regiune, a avea forță de tracțiune față de restul regiunii, a veni să propună niște teme pe dosare fundamentale și niște abordări și să-și asume un rol de lidership în regiune, aici cred că România a performat cumva sub potențial sau sub așteptări, iar asta se reflectă în faptul că Statele Unite n-au simțit neapărat nevoia unui ambasador (timp de doi ani și jumătate), iar ambasadorul nominalizat nu este neapărat un diplomat cu greutate pe această zonă politică”, a punctat analistul de politică externă.

Este de așteptat ca ambasadorul să-și preia postul la toamnă și chiar dacă anul viitor administrația Obama își va încheia mandatul, Hans Klemm probabil va rămâne câțiva ani în România. „Acea zonă pe care i-o putem recunoaște ca având în comun cu problemele regiunii, cea de stat de drept, de care s-a ocupat, necesită o oarecare continuitate în această zonă. Pentru Statele Unite, tema statului de drept și modului în care lipsa acestuia ar putea submina din interior statele din regiune este extrem de importantă, așa că mă aștept să își dorească măcar câțiva ani de continuitate pe această zonă”, a arătat Oana Popescu într-o intervenție în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri