Sari la conținut

Reducerea TVA a produs o ieftinire nesemnificativă a pâinii. Guvernul pregăteşte măsuri similare pentru legume, fructe şi carne

„În septembrie 2013- iunie 2014, evaziunea la pâine a înregistrat o reducere de 300 de milioane de lei. Cea mai importantă scădere de preţ s-a înregistrat la categoria pâine, minus 10,25%, în timp ce la pâine preţurile de consum s-au redus cu 7,86%”, a spus Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor. 

„În 2015, poate nu voi mai fi în echipă cu doamna Petrescu si domnul Constantin, dar România poate să continue sa reducă TVA pentru alte categorii, fructe şi legume, carne, şi acolo putem face acelaşi lucru dacă folosim metoda de succes”, a spus Victor Ponta, premierul României. 

Reducerea TVA la pâine, produse de morărit şi panificaţie, de la 24% la 9%, aplicată de la 1 septembrie anul trecut, a generat o scădere a evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producţia fiscalizată de făină şi pâine a crescut cu 19%, respectiv cu 280.000 de tone, potrivit unui studiu elaborat de patronatul din domeniul panificaţiei Rompan. Astfel, producţia de făină fiscalizată a crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 faţă de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, în timp ce producţia fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone, potrivit studiului "Efectele reducerii TVA la produsele de morărit şi panificaţi de la 24% la 9%".

În studiul elaborat de patronatul din domeniul panificaţiei Rompan se mai susţine şi că cei care au cumpărat produse de panificaţie au făcut economii de 200 milioane lei pe segmentul de făină şi de 400 milioane lei la cumpărarea de pâine, în total echivalentul a 136 milioane euro.