Reguli pentru votul în străinătate

Data publicării:
alegatori vot stampila-1

Românii din dispora au la dispoziţie trei modalităţi de vot: cea clasică, la secţiile deja existente, în unele noi, care se înfiinţează doar dacă există cel puţin 100 de cereri, sau prin corespondenţă. Pentru ultimele două cazuri, este obligatorie înscrierea în Registrul Electoral. Înregistrarea începe pe 1 aprilie şi se termină la sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie, în funcţie de data scrutinului.

Sorin Moise, secretar general în MAE: „Un cetăţean român care s-a înscris la o secţie şi se regăseşte pe o listă permanentă la o secţie de votare din afara misiunilor diplomatice nu poate vota decât acolo. Un cetăţean român care nu s-a înscris şi are dreptul la vot în secţiile organizate în misiuni nu va avea dreptul de a vota la o secţie organizată în afara misiunilor.”

Dacă au optat pentru votul prin corespondenţă, alegătorii vor primi prin poştă, la adresa din străinătate, un plic sigilat, cu buletinul de vot. Trebuie completat şi trimis înapoi la Autoritatea Electorală Permanentă. Expedierea este gratuită.

Liste suplimentare, pe care vor putea vota toţi românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, vor exista în continuare la toate secţiile organizate pe lângă misiunile diplomatice ale României din afara graniţelor. Atenţie, însă, la alegerile parlamentare, turiştii nu pot vota!

Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni: „Greşelile din trecut să nu se repete astfel încât cât mai mulţi români din străinătate să poată vota, pentru că votul este un drept fundamental, constituţional, şi niciun român din străinătate nu poate fi lipsit de acest drept.”

Ministerul de Externe estimează că 500.000 de români au domiciliul în străinătate, iar două milioane şi jumătate au acolo reşedinţă permanentă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri