Revistă americană: Cărtărescu va câștiga Nobelul după 2025

Data publicării:
mircea cartarescu fb

Amânarea cu o săptămână a laureatului pentru literatură cu Premiul Nobel a crescut febra așteptărilor, mai ales după ce presa britanică a scris că membrii juriului nu cad de acord asupra unui nume.

don delillo

La bursa de pariuri, topul  din ziua anunțului Nobelului pentru literatură îl situează cu șansele cele mai mari pe scriitorul american Don DeLillo, care a crescut spectaculos în ultimele zile în rândul pariorilor. Dacă DeLillo ar fi alesul juriului Nobel, ar fi primul american care s-ar bucura de premiul de aproape un milion de euro după o pauză de 23 de ani. DeLillo este deja adulat în Statele Unite, unde presa a început să-l dea la o parte pe Philiph Roth, un alt american care așteaptă la coada Nobel de mai bine de zece ani ca favorit. DeLillo are mai toate premiile literare americane, este tradus în lumea întreagă, la noi fiind publicat la editurile Polirom și RAO.

Un alt scriitor care a fost favorit al caselor de pariuri în ultimii ani este japonezul Haruki Murakami, cunoscut și citit în România. În lumea literară numele lui Murakami este lipit deja de un citat al autorului, care a spus că se irită la auzul nominalizării sale între favoriții la Nobel. Este o ironie, de vreme ce niciodată nu se fac nominalizări din partea juriliului cu o listă de autori dintre care s-ar alege laureatul. Discuțiile și deliberările sunt secrete și abia după 50 de ani se fac publice numele scriitorilor care s-au aflat în discuția juriului.

Bine plasat, după unele pariuri chiar potențial câștigător, ar putea fi scriitorul kenian Ngugi wa Thiong’o, care scrie piese de teatru, nuvele, proză scurtă și eseuri. O carte a sa, intitulată ''Nu plânge, copile!'' s-a tradus în mai multe țări. Poetul sirian Adonis, care trăiește în exil la Paris și care este cunoscut pentru versurile sale nonconformiste în raport cu tradiția arabă, se află între potențialii câștigători. De mai mulți ani.

Revista americană de cultură și de politică New Republic, finanțată de politicieni ai Partidului Democrat, a scris o lungă listă de scriitori care sunt luați în calcul de către casele de pariuri în ultimii ani și a prezentat mai multe categorii de ''preferaţi'' şi ''perdanţi'' la Nobel.  Între scriitorii pe care s-a pariat anul acesta s-a aflat și Mircea Cărtărescu (la o cotă de 33/1), despre care cei de la New Republic spun că ar putea câștiga Nobelul după 2025. Este vorba despre o categorie de scriitori care, în viziunea revistei americane, sunt foarte buni, cunoscuți și traduși în multe țări, dar aproape neștiuți pe continentul american.

Nobelul pentru literatură, cel mai râvnit și mai discutat premiu, care îmbogățește și material orice laureat (aproape 1 milion de euro), a fost adesea criticat nu doar pentru lipsa de transparență, dar și pentru criteriile surprinzătoare pe care le-a avut în vedere. Pare să fie ignorați scriitorii cu vederi de dreapta (Mario Vargas Llosa pare să fie excepția), notorietate universală și...poeții.

Anul acesta se vorbește și despre Joyce Carol Oates, despre Javier Marias, Elena Ferrante și...Bob Dylan (da, muzicianul). Dar nimeni nu știe cum arată scriitorul de Nobel 2016. Poate fi și cineva exact așa cum este o rubrică a casei de pariuri Landbrockes care a mai ghicit în timp câștigătorul - un scriitor de care n-ai auzit dintr-o țară pe care n-ai vizitat-o!

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri