Sistemul de la Deveselu va fi testat de mai multe ori înainte de instalare. Primul test va avea loc în Hawaii

Data publicării:
deveselu4895626-Mediafax Foto-Darius Mitrache

 

"Testele precedente au fost pentru sistemul de la Poligonul de Rachete din Hawaii. Anul viitor va fi testat sistemul din România", a declarat Emily Kleiman, de la biroul de presă al Lockheed Martin.

Aceasta a mai spus că vor fi efectuate "numeroase teste înainte de amplasarea sistemului în România".

Ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu a avut loc la 28 octombrie. 

România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare şi în ea vor fi staţionaţi aproximativ 200 de militari şi tehnicieni americani.

Baza va fi operaţională în 2015

Potrivit ministrului Apărării, Mircea Duşa, statul român are misiunea de a realiza lucrări de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei, care trebuie să fie operaţională din 2015.

"În acest parteneriat, o parte de lucrări se realizează de către partea română, prin MApN, iar cele privind interceptările, de către partea americană. Noi am început încă din vară lucrările de amenajare la Deveselu şi le-am şi finalizat, mai sunt câteva lucrări cu termen anul viitor. Toate operaţiunile de pregătire şi operaţionalizare a bazei se fac şi sunt în grafic", a declarat Mircea Duşa.

Potrivit acestuia, statul român a alocat 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmând a aloca bani şi în 2014 şi 2015 pentru această facilitate militară, chiar dacă suma pentru următorii doi ani nu a fost încă stabilită.

În 2014 statul român trebuie să realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul şi construirea pavilioanelor în care vor fi cazaţi militarii români.

Compania americană KBR a anunţat, în luna iulie, că a obţinut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.

Potrivit acestui contract, KBR va muta structura unei clădiri de patru etaje, în care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite în România. De asemenea, firma anunţă că va construi în România diverse instalaţii şi infrastructura necesară susţinerii sistemului Aegis, inclusiv drumuri, clădiri pentru asistenţă, comunicaţii, securitate şi utilităţi.

Amplasamentul de la Deveselu va consta dintr-un sistem radar pentru dirijarea tirului şi sistemul Aegis de comandă, control şi comunicaţii aferent. Separat, va găzdui un număr de module de lansare care conţin sisteme de interceptare SM-3.

La 27 octombrie, secretarul de stat Bogdan Aurescu a remarcat, în cadrul unei întrevederi cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA, că ultimele cinci teste ale sistemului Aegis, derulate în cursul acestui an, au fost reuşite.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri