Torţa Olimpică a plecat spre Braşov. Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013 începe duminica viitoare

Data publicării:
1002 20tortabun-48645

Pe traseul de duminică al Torţei Olimpice, în toate localităţile în care se desfăşoară competiţiile sportive sunt organizate evenimente dedicate acestui simbol.

Flacăra Olimpică a Festivalului a fost aprinsă, potrivit ritualului olimpic, pe 2 februarie 2013, la Atena. Adusă la Bucureşti o zi mai târziu, a fost expusă timp de o săptămână în faţa sediului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Duminică, la ora 9:00, Torţa Olimpică a plecat către Braşov, fiind preluată de coloana oficială şi înmânată pe rând primarilor din oraşele importante.

Flacăra olimpică, în periplu prin Bucureşti, în avanpremiera Festivalului Olimpic al Tineretului European

Balada lui Porumbescu, prelucrată de Emil Lassaria, melodia oficială a FOTE 2013

Traseul Torţei Olimpice

9:00 Plecare din Bucureşti - Ploieşti - 11:45 Sinaia - Buşteni - Azuga - 14:45 Predeal - 15:30 Râşnov - Cheile Grădiştei - 18:00 Braşov.

La Sinaia, boberul Constantin Cotacu, cel mai vârstnic localnic participant la Jocurile Olimpice (ediţia a IX-a, Innsbruck, Austria, 1964), este cel care oficiază ceremoniile din jurul Torţei Olimpice.

La Râşnov, Flacăra Olimpică este preluată de decanul de vârstă al schiorilor, Constantin Vlădea, în vârstă de 90 de ani. El a participat în 1948 la Jocurile Olimpice de iarnă desfăşurate la St. Moritz, în Elveţia.

Ceremoniile de la Braşov

La ora 18:00, Torţa Olimpică ajunge la Braşov, la Casa Armatei, unde îi este predată lui Vlad Grigori, căpitanul echipei de hochei a clubului Corona Braşov, un tânăr de doar 15 ani cu rezultate remarcabile, potrivit site-ului oficial FOTE 2013.

Vlad Grigori poartă Torţa până în dreptul Muzeului de Artă, unde o predă sportivului Vlad Ionescu, campion la patinaj în vârstă de 18 ani. Alături de voluntarii FOTE, el se îndreaptă către Primăria Braşov, unde îi predă Torţa Olimpică doamnei Romica Pop-Dâmboianu care, la 94 de ani, se mândreşte cu titluri de campioană naţională la patinaj artistic obţinute până în 1942.

Doamna Romica Pop-Dâmboianu este cea care aprinde Flacăra Olimpică, în cadrul unei ceremonii speciale însoţite de intonarea imnului oficial al Comitetului Olimpic Internaţional, urmat de imnul României, interpretate de corul Unison.

Flacăra Olimpică rămâne expusă publicului timp de o săptămână în curtea interioară a Primăriei Municipiului Braşov. Pe 17 februarie, alţi sportivi remarcabili ai Braşovului vor purta Torţa până la Arena Sportivă Ion Ţiriac a Liceului cu Program Sportiv, în cadrul ceremoniei oficiale de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European, ediţia 2013.

FOTE 2013

Festivalul Olimpic al Tineretului European se desfăşoară în judeţul Braşov, la Predeal (schi fond şi snowboard), Cheile Grădiştei - Fundata (biatlon), Poiana Braşov (schi alpin, patinaj artistic şi patinaj viteză), Braşov (hochei) şi Râşnov - Valea Cărbunării (sărituri cu schiurile).

Festivalul a fost inclus pentru prima dată în calendarul Comitetelor Olimpice Europene în anul 1991. Iniţiatorul Festivalului a fost Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic.

Ediţiile de iarnă ale Festivalului Olimpic al Tineretului European au început în anul 1993 în Italia, continuând apoi în Andorra, Suedia, Slovacia, Finlanda, Slovenia, Elveţia, Spania, Polonia, Cehia şi acum România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri