Tragedia din Retezat. Concluziile medicilor legiști

Data actualizării: Data publicării:
avalansa filmata everest

Trupurile celor doi copii-alpinişti care au pierit sâmbătă în avalanşa din Munţii Retezat au fost analizate de specialişti, iar concluzia este una teribilă. Ei au murit după ce s-au lovit cu capul de stânci, iar asta nu s-ar fi întâmplat dacă purtau căşti de protecţie. Acestea lipseau din echipamentul lor, potrivit martorilor. Pe de altă parte, spun legiștii, existau și alte elemente care ar fi putut duce la decesul celor doi.

Cei doi adolescenți au decedat în urma unor traumatisme cranio-cerebrale cu fracturi craniene iradiate la bază și hemoragie meningo-cerebrală. Nu s-au evidențiat alte leziuni traumatice”, a spus Dan Mărculescu, șeful Serviciului de Medicină Legală Hunedoara.

Întrebat dacă tinerii alpiniști ar fi putut supraviețui, dacă ar fi avut căști de protecție, medicul legist a răspuns: „Nu știu exact dacă au avut sau nu cască, dar bănuiesc că dacă ar fi avut cască, această cauză nu s-ar fi produs. Decesul putea surveni prin alte mecanisme: asfixiere sau prin refrigerație. Nu cunosc exact datele de la locul unde s-a întâmplat acest accident nenorocit”.

Dan Mărculescu a mai spus că decesul a survenit la scurt timp după producerea leziunilor, ele fiind deosebit de grave și incompatibile cu viața”.

O avalanșă s-a produs, sâmbătă, în Masivul Retezat, surprinzând un grup format din şapte membri. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani), și Erik Gulacsi (12 ani) - deținători ai mai multor recorduri la alpinism -, au decedat. Erau cei mai buni tineri alpinişti ai României.

Tinerii nu erau singuri pe creste - se aflau cu ei cinci adulţi, trei dintre ei fiind răniţi de avalanşă.

Meteorologii anunţaseră încă de vineri că în Masivul Retezat e risc maxim de avalanşă. A nins mult, iar vântul a bătut cu aproape 100 de kilometri pe oră.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Deocamdată este un dosar deschis „in rem”, adică se cercetează fapta și se caută eventuali vinovați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri