Dosar penal în cazul avalanşei din Retezat. Trupurile copiilor au fost recuperate

Data actualizării: Data publicării:
avalansa

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul morții copiilor campioni la alpinism, ucişi sâmbătă de o avalanşă în Retezat. Deocamdată este un dosar deschis „in rem”, adică se cercetează fapta și se caută eventuali vinovați. Duminica, salvamontiştii şi jandarmii au recuperat trupurile copiilor morţi în avalanşă.

avalansa filmata everest

ACTUALIZARE. Salvamontiştii şi jandarmii au recuperat corpurile celor doi copii care şi-au pierdut viaţa în avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat şi urmează să îi coboare în zona localităţii Cârlnic, unde un echipaj de la Serviciul de Medicină Legală va prelua trupurile adolescenţilor.

Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat pentru News.ro că salvatorii care duminică dimineaţa au urcat pe munte pentru a recupera trupurile celor doi copii morţi în urma avalanşei de sâmbătă după-amiaza au ajuns la locul accidentului şi au recuperat cele două corpuri.

”Au ajuns salvatorii în zona unde a avut loc avalanşa şi au început transportul către vale. Asta înseamnă că vor urca o creastă, vor înşira tot felul de corzi şi apoi va fi efectiv coborârea în cadrul căreia din nou se vor înşira corzi pentru siguranţă. Va mai dura patru - cinci ore, pentru că s-a pornit viscolul şi ninge”, a declarat Ovidiu Bodean.

Potrivit sursei citate, după ce trupurile neînsufleţite ale celor doi copii alpinişti morţi în urma avalanşei vor fi coborâte de pe munte la Cârnic, vor fi predate Serviciului de Medicină Legală, conform procedurilor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Polițiștii anchetează evenimentul alături de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg, a precizat la Digi24 Laura Bratu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara. Polițiștii îi însoțesc și pe salvamontiștii care au plecat să coboare trupurile persoanelor decedate. Ancheta a fost demarată în cursul serii de sâmbătă, a mai spus Laura Bratu.

O avalanșă s-a produs, sâmbătă, în Masivul Retezat, surprinzând un grup format din şapte membri. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani), și Erik Gulacsi (12 ani) - deținători ai mai multor recorduri la alpinism -, au decedat.  Erau cei mai buni tineri alpinişti ai României.

Duminică dimineaţă, echipele de la Salvamont Hunedoara au plecat pe munte să recupereze trupurile neînsufleţite ale celor doi copii. 

Tinerii nu erau singuri pe creste - se aflau cu ei cinci adulţi, trei dintre ei fiind răniţi de avalanşă.

Meteorologii anunţaseră încă de vineri că în Masivul Retezat e risc maxim de avalanşă. A nins mult, iar vântul a bătut cu aproape 100 de kilometri pe oră.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, aproape 60 de persoane se aflau în Munţii Retezat în momentul în care s-a produs avalanșa.  

„Toţi cei 56 de turişti, din Muntii Retezat, coordonaţi de către echipele de salvatori au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţiana. Cele cinci persoane rănite în accidentul de avalanşă sunt, în prezent, coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Ceilalţi 51 de turişti, toţi adulţi, au luat decizia să rămână peste noapte la Refugiul Genţiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale”, se arăta în comunicatul transmis sâmbătă seara.

Șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat duminică dimineața la Digi24 că salvamontiștii au avertizat încă din urmă cu trei zile că e risc maxim de avalanșă și cu toate acestea, pe munte se aflau două grupuri - unul mai mare, de circa 50 de persoane, membri ai unei școli de ghizi, și grupul de șapte persoane care a fost surprins de avalanșă - „ceea ce nu e deloc bine”.

Şeful Salvamont Hunedoara declarase sâmbătă că cel mai probabil avalanşa s-a produs din cauza grupului masiv de persoane aflat pe munte. Detalii, aici

Citiți și: Dor Geta Popescu, fetița-minune a alpinismului românesc, a murit în avalanșa din Retezat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri