IGPR: Polițistul atacat cu o sabie în timpul perchezițiilor nu purta casca

Data actualizării: Data publicării:
atacator Radauti 051217 (5)

Un ofițer de la Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale este în stare gravă la spital după ce marți dimineață a fost atacat cu o sabie de un suspect, în timpul unor percheziții în Rădăuți. Acesta participa la percheziții privind destructurarea unei grupări de trafic de droguri. El este căsătorit și are doi copii.

atacator politist sas radauti (3)
atacator politist sas radauti (3)

Fotogalerie cu atacatorul ofițerului SAS. El apare alături de interlopul Costel Corduneanu.

Actualizare 15:20 -  Poliţistul se află în stare critică la spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu multiple tramatisme severe, fiind supus unei intervenţii chirurgicale. Operaţia este efectuată de o echipă formată din zece medici, care consideră intervenţia „grea”.

Actualizare 12:20. Conducerea IGPR a anunțat într-o conferință de de presă că polițistul atacat nu avea cască pe cap, deşi o avea în dotare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Poliţistul rănit cu o sabie în timpul unor percheziţii în Rădăuţi nu purta cască de protecţie în momentul intervenţiei, deşi o avea în dotare, a declarat, marţi, inspectorul general al Poliţiei Române, Bogdan Despescu.

Potrivit acestuia, la percheziţiile desfăşurate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate a participat şi o echipă de patru luptători din cadrul Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Trei dintre ei purtau echipament complet de protecţie, însă cel de-al patrulea, agentul rănit cu o sabie, nu purta casca, deşi o avea în dotare.

„În curtea imobilului percheziţionat la Rădăuţi erau trei câini de luptă, unul dintre ei liber. S-a luat măsura asigurării câinelului liber, apoi echipa a solicitat proprietarului să deschidă. Nu s-a dat curs solicitării, aşa că s-a procedat la pătrunderea în casă prin mijloacele din dotare. Când echipa de luptători se afla în faţa uşii şi uşa a cedat, un bărbat de 29 de ani, din întuneric, a ripostat cu o sabie. Poliţistul a fost rănit în zona capului şi în zona braţului stâng şi a fost transportat iniţial la spitalul din Rădauţi. La momentul intervenţiei, poliţiştii aveau echipamente de protectie, trei luptători purtau căştile de protecţie, însă poliţistul care a fost rănit nu o purta, deşi o avea în dotare”, a declarat inspectorul general al Poliţiei Române, Bogdan Despescu.

Reprezentanţii Poliţiei spun că, deşi agresorul nu se află la primul contact cu Poliţia, până în prezent nu a fost dată nicio soluţie definitivă în niciunul dintre dosare.

„Cel în cauză a mai fost cercetat şi, deşi are mai multe dosare, până acum nu a fost dispusă nicio soluţie definitivă de nicio instanţă de judecată în niciunul dintre dosare”, au declarat reprezentanţii Poliţiei Române.

Cine este polițistul rănit

Ciprian Sfichi lucrează de 12 ani în Poliţia Română, este căsătorit şi are două fetiţe de 3 şi 5 ani. Fratele său este, la rândul lui, poliţist, iar tatăl lor a practicat aceeaşi meserie.

„Imediat după ce am fost sesizaţi, am luat toate măsurile că acestui coleg să i se acorde toate îngrijirile necesare. Am trimis inclusiv un psiholog la familie”, a subliniat inspectorul general.


Actualizare 12:00. Elicopterul SMURD cu polițistul rănit a aterizat pe Heliportul de la Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria"din Iași, bărbatul fiind preluat de un echipaj de pe Terapie Intensivă Mobilă aparținând SMURD. El este transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași pentru a fi supus unor investigații medicale.


Actualizare 10:35. Primele imagini de la locuința atacatorului, pe numele lui Alexandru Huțuleac, și sabia cu care l-a atacat pe ofițerul SIAS. 

„Se pare că la percheziția de anul trecut a fost aceeași echipă. Știau locul dar avea și trei câini de luptă. Autorul probabil se aștepta, pentru că au spart ușa cu berbecul, la a doua l-a lovit cu sabia în cap”, a mai spus Dumitru Coarnă.

Între timp, noi vești despre polițistul rănit: Medicii de la Spitalul Județean Suceava au reușit stabilizarea acestuia, dar gravitatea rănii suferite la cap impune o intervenție chirurgicală complexă. El va fi transferat cu elicopterul la Spitalul de Neurochirurgie Iași. 


Actualizare 9:20. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a comentat întâmplarea la Digi24.

„E o altă întâmplare nefericită, în care un polițist al Poliției Române e rănit în misiune. Suntem mobilizați pentru salvarea lui. După ce a fost evaluat la Rădăuţi, e transportat la un spital din Iaşi. Acolo va fi evaluat mult mai profund și analizăm cu cei de la DSU, care monitorizeaz situația lui, să vedem în situația în care se impune o intervenție neurochirurgicală, să-l transportăm la un centru medical universitar”, a spus Carmen Dan, pentru Digi24.

Ministrul a adăugat că astfel de situații pot fi prevenite.

„Știți foarte bine câte discuții au fost în ultima vreme pe pachetul legislativ pe întărirea autoritiții polițistului și poate că, acum, vom înțelege cât de important e să și adoptăm un set de măsuri care să-i protejeze în misiune. Poate vor inceta speculațiile din spațiul public și care spun că vrem să dăm puteri sporite polițiștilor. Nu vrem să dăm puteri sporite, ci să-i ferim să fie puși în situația în care pot muri la datorie”, a precizat ministrul.

Actualizare 9:10. Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, a precizat la Digi24 că ofițerul este în comă indusă. El a explicat și cum s-au petrecut lucrurile.

„O percheziție domiciliară la un traficant de droguri. A fost primul care a pătruns. (...) Omul l-a așteptat după ușă cu sabia. (...) Lovitura cu sabia în zona capului, de sus în jos”, a mai spus Coarnă.


Actualizare 9:00. MAI a emis un comunicat în care dă precizări despre starea de sănătate a ofițerului SIAS:

„El a fost transportat la spitalul din Suceava unde este supus unei evaluări medicale aprofundate. Specialiştii de la Departamentul Pentru Situaţii de Urgenţă din MAI monitorizează situaţia şi dacă se va impune o intervenţie neurochirurgicală, colegul nostru o să fie transportat la un centru medical universitar. De asemenea, un elicopter SMURD este pregătit de intervenţie, pentru cazul în care va fi nevoie”, arată Ministerul Afacerilor Interne.

MAI precizează că agresorul a fost reţinut.


Luptătorul SIAS a fost preluat în stare gravă de ambulanță, după ce a fost lovit cu o sabie, la cap și la un braț.

„În această dimineață, polițiștii din cadrul Biroului Combaterii Crimei Organizate Suceava au avut o acţiune pe linie de droguri. Au fost organizate opt echipe pentru opt percheziții și aducerea la audieri a patru persoane. La una dintre locaţii, în Rădăuţi, un bărbat a atacat și a rănit cu o sabie în zona capului și a braţului un luptător al Serviciului de Acţiuni Speciale. În acest moment, colegul e la spital, medicii depun toate diligenţele penru salvarea vieţii”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR, la Digi24.

Acesta a precizat că atacatorul a mai fost arestat tot pentru trafic de droguri, în luna iulie a anului trecut, a fost pus în libertate după 30 de zile, iar în octombrie anul acesta a fost ridicat din nou de poliție și pus sub control judiciar.

„Suntem alături de colegul nostru, agent şef adjunct de poliție Sfichi Dan Ciprian, din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava, care,în această dimineață, a fost rănit foarte grav, la cap şi braț, în timpul unei misiuni. Să ne rugăm cu toții ca Ciprian să ducă misiunea până la capăt, și să se întoarcă în rândurile noastre sănătos!”, arată Poliția Română într-un mesaj.

Poliţistul se află acum la spital, starea sa fiind evaluată pentru a se stabili dacă este necesar să fie transportat la un spital din Capitală.

El este căsătorit și are doi copii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri