VIDEO. Legea minelor a căzut în sunet de colinde ecologiste: „Dinamită și fitil, șpăgile-s calde”

Data publicării:
protestatara indurerata

Aleşii puterii au fost împotriva legii pe care a propus-o alianţa ce i-a dus în Parlament. De la tribună, totul era clar: „PNL va vota în favoarea proiectului”.

Deputaţii liberali şi-au apostrofat însă liderul de grup: „De ce vorbești in numele grupului?”

În cele din urmă s-au declarat împotriva acestui proiect mai mulţi parlamentari PNL.

Spre deosebire de coaliţia de guvernământ, opoziţia a fost unită şi mai ales prezentă la dezbateri. Chiar dacă mijloacele prin care a protestat au fost ironizate de adversari: „Bine ați venit în Parlament, nu a mai fost de mult și îi place la TV”, a spus Valeriu Zgonea despre un deputat din opoziție care trecea cu o pancartă.

Până ca parlamentarii puterii să saboteze legea propusă chiar de liderii lor, ecologiştii au protestat în multe oraşe din ţară. Au improvizat, de pildă, colinde:

„Dinamită şi fitil, spăgile-s calde

Şi rad patru munţi din loc, spăgile-s calde

Ne mută pe toţi la bloc, spăgile-s calde...”

Aproape 100 de activişti ecologişti le-au transmis parlamentarilor părerea lor despre interesul pe care puterea îl acordă legii minelor. Protestatarii au năvălit apoi în biroul avocatului poporului. I-au cerut să sesizeze Curtea Constituţională. „Se încalcă dreptul la proprietate al cetăţenilor care locuiesc în perimetre miniere”, a explicat o militantă ecologistă.

Protestatarii au rămas ore în şir în sediul Avocatului Poporului. Colegii lor le-au adus mâncare, ca să reziste. Nici vestea că Legea minelor a fost respinsă nu le-a potolit foamea de proteste. Activiştii s-au mutat apoi la Piaţa Universităţii.

Legea Minelor a scos oameni în stradă şi la Cluj-Napoca. Protestatarii au luat la rând sediile partidelor şi au încercat să îşi spună păsul. Spun că doar liberalii i-au băgat în seamă.

Reprezentanţii poporului nu ne reprezintă. Sunt nişte oameni care în momentul în care venim să stăm de vorbă cu ei, se baricadează în birou, închid uşile. Noi nu îi agresăm”, a declarat un manifestant.

La Constanţa, protestul a luat o formă teatrală. Manifestanţii au pus în scenă arestarea simbolică a premierului Victor Ponta, pe care îl acuză că dă mai prea multe drepturi corporaţiilor străine.

Ca să treacă de Camera Deputaţilor, legea minelor avea nevoie de 205 voturi pentru, o ţintă care s-a dovedit a fi greu de atins. Au fost 160 de voturi pentru, 22 de abțineri și 105 împotrivă.

Cum Camera Deputaților este camera decizională, proiectul de lege în aceasta formă a fost respins definitiv.

BUSINESS CLUB. Traseul unei legi controversate

Gândită în principiu ca sa dea undă verde proiectului minier de la Roșia Montană, legea mineritului a fost respinsa inițial în Senat. Luni seară a fost trecută prin comisiile reunite pentru industrii și administrație ale Camerei Deputaților. Într-o ședință-fulger și o secretomanie desăvârșită, membrii comisiei au trimis spre vot o versiune a legii care nu avea mari modificări față de varianta respinsă de Senat.

Iar varianta respinsă de Senat împrumuta foarte multe dintre prevederile proiectului de lege pentru Roșia Montană, care, de asemenea, a fost respins.

Cel mai controversat articol al proiectului de lege al mineritului era acela care spunea că, dacă beneficiile economice ale unei exploatpri miniere sunt mai mari decât daunele provocate mediului, acea exploatare nu poate fi închisă. Este un articol care ar fi dat undă verde proiectului de la Roșia Montană.

Deocamdată nu este foarte clar care sunt jocurile din interiorul USL-ului pe marginea acestei legi. Însă bătălia continuă şi, chiar dacă legea mineritului a fost respinsă în această formă, oricând poate apărea o lege asemănătoare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri