ÎPS Teodosie a primit „dojană sinodală scrisă” pentru „răzvrătire și indisciplină”. Sfântul Sinod l-a sancționat și pe Bănescu

Data actualizării: Data publicării:
IPS TEODOSIE
Teodosie la slujba de Bobotează. FOTO: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a sancționat pe Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie cu „dojană sinodală scrisă”, potrivit unui comunicat de presă. Teodosie a fost sancționat „pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”. De asemenea, comunicatul precizează că dacă acesta va recidiva, va fi „trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”. Sfântul Sinod a decis și reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române. Astfel, Vasile Bănescu nu va mai emite comunicate de presă în numele BOR.

ACTUALIZARE 17:40 Precizări privind hotărârea Sfântului Sinod referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății:

„În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Întrucât în presă au apărut diferite informații eronate și speculații cu privire la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății, precizăm că Sfântul Sinod a hotărât următoarele:

- „ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;
- „aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;
- „aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;
- „a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”;

Vasile Bănescu, sancționat

Sfântul Sinod a decis și reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române. Astfel, Vasile Bănescu nu va mai emite comunicate de presă în numele BOR.

Sfântul Sinod „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. VASILE BĂNESCU nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”, se mai arată în comunicatul citat.


-Știrea inițială-

După trei ore de discuții, reuniunea Sfântului Sinod în care au fost judecate „actele de răzvrătire” publice ale lui ÎPS Teodosie a luat sfârșit. 

ÎPS Teodosie a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru acuzaţiile care i-au fost aduse - „răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”.

Din sursele Digi24, Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, a îndemnat „la calm și pace între eparhii” și i-a cerut ÎPS Teodosie să renunțe la insistențele sale ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de Mitropolie.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit joi în şedinţă, iar unul din punctele aflate pe ordinea de zi a fost „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Teodosie a adunat aceste acuzații în urma insistențelor sale ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de Mitropolie. 

Demersul său a fost respins pentru prima dată în 2003, însă în ultimii doi ani Teodosie și-a reînnoit insistențele.

„De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhiile acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a transmis pe 9 februarie Cancelaria Sfântului Sinod al BOR.

De altfel, insistând „cu înverșunare” în demersul său, Patriarhia Română a constatat că Teodosie încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, se mai indică în comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod al BOR.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri