ISW: Rusia e angajată într-o amplă acțiune de dezinformare pentru a denatura cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece

Data actualizării: Data publicării:
televizor pe care apare mesajul „Propaganda” pe fundalul steagului Rusiei
Rusia consideră manevrele militare NATO drept „agresive și provocatoare”. Foto: Profimedia Images

Rusia e angajată într-o amplă acțiune de dezinformare și propagandă, menită a denatura și considera cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece drept o „provocare”, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Astfel, ministerul rus de Externe a susținut că exercițiile NATO devin din ce în ce mai „provocatoare și agresive” și se desfășoară tot mai aproape de granițele Rusiei. Moscova caracterizează manevrele Alianței drept „o demonstrație de forță” în „pragul Rusiei”.

De asemenea, propaganda rusă susține că NATO se folosește de astfel de exerciții pentru a „incita” statele baltice să se pregătească de un război cu Rusia.

Scopul propagandei ruse este de a prezenta acțiunile NATO drept „agresive” și de a înlătura astfel atenția de la adevăratele acțiuni agresive întreprinse de Rusia în cadrul războiului declanșat în Ucraina.

Discursul Moscovei s-a amplificat și mai mult după declarațiile recente ale lui Putin care a identificat Occidentul dreptul un „inamic” al Rusiei. Totodată, liderul de la Kremlin a precizat că acțiunile Rusiei în Ucraina au ca scop „înfrângerea Occidentului”, se arată în analiza ISW.

În acest context, un exemplu al acțiunilor provocatoare și agresive ale Rusiei îl reprezintă blocarea completă a semnalului GPS în nordul și centrul Poloniei, ca urmare a activării sistemelor rusești de război electronic din regiunea Kaliningrad.

NATO intenţionează să mobilizeze 90.000 de militari, o acțiune menită a descuraja agresiunea rusă, în cel mai mare exerciţiu organizat de Alianţa Nord-Atlantică de la sfârşitul Războiului Rece.

Scenariul pentru exerciţiul Steadfast Defender, care urmează să înceapă în februarie, este un atac rusesc asupra teritoriului aliat, care declanşează Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă. Articolul 5 a fost invocat o singură dată, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 comise de Al-Qaida în SUA.

Cele mai ample exerciţii ale NATO de după Războiul Rece au fost organizate în 2018. Aceste exerciţii, numite Trident Juncture, la care au participat circa 51.000 de militari, au avut loc în cea mai mare parte în Norvegia. La exerciţiul Steadfast Defender vor participa peste 50 de nave de la portavioane până la distrugătoare, precum și peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă de infanterie.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri