Rușii au activat sistemele de război electronic din Kaliningrad. Polonia a rămas fără semnal GPS

Data actualizării: Data publicării:
Russia Ukraine Military Operation Electronic Warfare
Presa din Polonia a semnalat faptul că a fost vorba despre o încercare deliberată a Rusiei de a bloca semnalul GPS. Foto: Profimedia Images

Semnalul GPS a dispărut complet, marți, în anumite zone de pe teritoriul Poloniei, inclusiv în Coridorul Suwalki. Presa poloneză, citată de Newsweek, scrie că „în nordul și centrul Poloniei, semnalul GPS a fost complet blocat”. Motivul ar fi activarea sistemelor rusești de război electronic din regiunea Kaliningrad.

Perturbarea sistemului GPS detectată marți în Polonia, membru NATO, a stârnit speculații cu privire la implicarea Rusiei, în urma unui incident similar în regiune în această lună.

Portalul de știri polonez Radio Zet a anunțat că „în nordul și centrul Poloniei, semnalul GPS a fost din nou blocat”, cu Varșovia, Lodz, Tricity și Olsztyn printre orașele afectate.

Publicația EPOZNAN a reamintit faptul că probleme similare au fost observate anterior în Estonia și Finlanda.

Alte instituții de presă poloneze au publicat și o hartă a interferențelor disponibilă pe site-ul gpsjam.org care arată amploarea problemelor GPS în mare parte a Poloniei, cu un nivel ridicat de interferență asupra Kaliningrad, enclava rusă care se învecinează cu Polonia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Rușii au testat sistemul de război electronic în Kaliningrad, așa că aproape jumătate din Polonia și coridorul Suwalki au rămas fără GPS”, a scris Jürgen Nauditt, care postează pe X informații despre războiul din Ucraina.

Sistemele rusești de război electronic sunt de multă vreme o preocupare pentru aproape întreaga Alianță Nord-Atlantică. Întrebuințarea acestora în timpul războiului din Ucraina a făcut ca utilizarea muniției dirijate occidentale de mare precizie să fie ineficientă, deoarece aceasta se abate de la țintă din cauza bruiajului radio.

Experții ruși susțin că Occidentul nu dispune de mijloace care să se opună sistemelor de război electronic ale Federației Ruse și fără suprimarea lor nu pot fi executate operațiuni militare.

La începutul lunii ianuarie, perturbări ale semnalului GPS au fost detectate în părțile de est și sud-est ale Finlandei.

Deși nu a existat nicio dovadă a implicării Moscovei, incidentul a urmat tensiunilor tot mai mari dintre Finlanda și Rusia din cauza aderării Finlandei la alianță.

Expertul în securitate Giorgi Koberidze susține că prin astfel de acțiuni „Rusia testează Occidentul”.

Coridorul Suwalki este considerat „călcâiul lui Ahile” al flancului estic al NATO. Reprezentanții Alianței Nord-Atlantice apreciază că acesta ar putea deveni ținta unei agresiuni externe a Rusiei, care ar dori să conecteze Regiunea Kaliningrad de Republica Belarus. Analiștii occidentali consideră că, prin capturarea Coridorul Suwalki, Rusia ar tăia de fapt întreaga regiune baltică, separând-o de restul statelor membre NATO.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri