Dor Geta Popescu, fetița-minune a alpinismului românesc, a murit în avalanșa din Retezat

Data actualizării: Data publicării:
dor geta popescu pico de orizaba1

Dor Geta Popescu (13 ani), supranumită alpinista-fenomen a României, deținătoarea mai multor recorduri mondiale şi europene, este unul dintre copiii care au fost uciși de avalanşa din Retezat, informează Digi24, care citează informații venind din rândul salvamontiștilor din Hunedoara. Ea era însoțită de un coleg, Erik Gulacsi, 12ani, și el deținător al unor recorduri. El este cel de-al doilea copil care a decedat în avalanșa produsă sâmbătă în Retezat.

dor geta popescu pico de orizaba1

ACTUALIZARE 23:00. Echipele de salvare vor urca pe munte duminică dimineaţă pentru a recupera trupurile neînsufleţite ale celor doi copii alpinişti morţi în avalanşa din Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, sâmbătă seară fiind nevoiţi să suspende operaţiunea din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. La ora transmiterii acestei ştiri, toţi turiştii care se aflau pe munte în momentul declanşării avalanşei au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţiana. Detalii, aici


În tragedia din Munţii Retezat au murit sâmbătă doi copii - de 13 şi de 12 ani, după ce au fost surprinşi de o avalanşă pe un traseu periculos, unde zăpada măsoară peste un metru. Salvamontiştii spun că unul dintre copii care şi-au pierdut viaţa e Dor Geta Popescu, deţinătoarea mai multor recorduri mondiale.

Copiii erau însoţiţi de cinci adulţi - trei dintre ei au fost răniţi de zăpada prăvălită de pe munte. Rănile supravieţuitorilor nu sunt însă foarte grave, spun echipajele de salvare care au intervenit. Acestea au avut nevoie de patru ore ca să ajungă la locul unde erau oamenii.

Meteorologii anunţaseră încă de vineri că în masivul Retezat e risc maxim de avalanşă. A nins mult, iar vântul a bătut cu aproape 100 de kilometri pe oră.

Potrivit salvamontiştilor, cei doi adolescenţi care au murit pe munte au fost loviţi puternic de stânci în momentul declanşării avalanşei din Munţii Retezat. Cei doi erau însoţiţi pe munte de taţii lor, potrivit digisport.ro. 

Alpinista Dor Geta Popescu, născută la 4 iunie 2003, stabilise chiar în decembrie anul trecut un nou record mondial, după ce urcase pe Vârful Giluwe, cel mai înalt vulcan din Pacific, la altitudinea de 4.367 de metri. Adolescenta avea deja în palmares numeroase recorduri mondiale de vârstă şi îşi dorea să fie prima alpinistă din lume care reuşeşte să încheie circuitele Seven Volcanos şi Seven Summits.

La sfârșitul anului trecut, Dor Geta Popescu a fost invitata „Jurnalului pentru copii” de la Digi24 și a povestit despre pasiunea ei pentru cucerirea înălțimilor:

Citiți și: Românca de Cartea Recordurilor. La 13 ani, se pregăteşte să urce pe Everest

Dor Geta Popescu are în palmares opt recorduri mondiale şi unul european, ea obţinând primul record la zece ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri).

8 RECORDURI MONDIALE DE VÂRSTĂ
Record Mondial - 05 decembrie 2016 Giluwe - Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania
Record Mondial egalat - 18 mai 2016 Denali/McKinley - Alaska, USA, cel mai înalt vârf din America de Nord
Record Mondial - 05 mai 2016 Pico de Orizaba - Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord
Record Mondial - 07 februarie 2016 Aconcagua - Argentina, cel mai înalt vârf din afară Asiei, cel mai înalt din emisfera sudică şi cel mai înalt din America de Sud
Record Mondial - 08 decembrie 2015 Ojos del Salado - Chile, cel mai înalt vulcan din lume, cel mai înalt vulcan din America de Sud
Record European - 5 august 2015 Elbrus - Rusia, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Europa
Record în România - 16 iulie 2015 Kilimanjaro - Tanzania, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Africa
Record Mondial - 02 septembrie 2014: Sabalan - Iran, al treilea vârf că înălţime din Iran
Record Mondial - 29 august 2014 Damavand - Iran, cel mai înalt vulcan din Asia
Record Mondial - 08 august 2013: Ararat -Turcia, cel mai înalt vârf din Turcia, al doilea vulcan că înălţime din Asia

În august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. În acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. 

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind recordul surorii ei din 2008.

În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6.962 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.

Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.

Erik Gulacsi a stabilit, în ianuarie 2017, un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani.

eric

Erik Gulacsi avea 12 ani şi era şi el un alpinist profesionist, fiind coleg de club cu Dor Geta Popescu. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik Gulacsi a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru.

Citiți și:  Nou record românesc. La 12 ani, pe cel mai înalt vârf din Europa 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri