Brădișteanu, fost senator PSD, condamnat pentru favorizarea lui Năstase

Data actualizării: Data publicării:
bradisteanu poza
Foto: Agerpres

În septembrie 2008, Agenţia Naţională de Integritate a cerut confiscarea sumelor de 3.595.333 de euro şi 414.000 de dolari de la Şerban Brădişteanu, arătând că au fost obţinute nejustificat. Miercuri, Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea și a comunicat instanţei, cu propunere de confiscare, a acestei sume din averea fostului senator PSD.

Problemele medicului Șerban Brădișteanu au început pe 2 martie 2015 cu o condamnare definitivă decisă de ÎCCJ la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, respectiv a fostului premier Adrian Năstase. Până atunci, în 2014 fusese achitat în primă instanță de o judecătoare care îl achitase și pe fostul premier. În final, Năstase a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare, Brădișteanu cu suspendare, iar magistratul a cerut CSM ieșirea la pensie.

Fost senator PSD în legislatura 2000-2004, chirurgul a fost acuzat că l-ar fi internat pe Năstase la Spitalul Floreasca, după ce acesta a încercat să se sinucidă, pentru ca fostul premier să nu fie încarcerat, el având de executat 2 ani închisoare primiți în dosarul „Trofeul calității”. Tot în 2015, Brădișteanu a fost achitat definitiv într-un dosar de corupție în care era acuzat de abuz în serviciu și luare de mită. Acesta a fost trimis în judecată în 2007, iar faptele, conform anchetatorilor, s-ar fi întâmplat în perioada 2001-2002.

bradisteanu poza
Foto: Agerpres

Șerban Brădișteanu, medic șef secție la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2012, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, în legătură cu internarea în spital a lui Adrian Năstase, după ce acesta a încercat să se sinucidă.

Inițial, Șerban Brădișteanu fusese achitat pe 4 martie 2014 pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, însă un complet de cinci judecători de la Curtea supremă a admis apelul DNA și a decis condamnarea medicului la un an închisoare cu suspendare.

Procurorii anticorupție spun că, deși nu a făcut nicio mențiune cu privire la necesitatea unei intervenții chirurgicale cardiovasculare în fișa medicală a lui Adrian Năstase, medicul Brădișteanu și-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice și a transmis că Năstase are și alte afecțiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente, gestionate deja de un alt medic.

De asemenea, medicul este acuzat că a evitat să le comunice oficial reprezentanților Direcției Generale de Poliție a Municipiului București dacă Adrian Năstase putea fi încarcerat.

  • În aprilie 2015 a fost achitat definitiv într-un dosar de corupție. Fusese acuzat de abuz în serviciu și luare de mită

Brădișteanu a fost achitat definitiv în aprilie 2015 de Curtea de Apel București pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA în legătură cu achiziționarea de aparatură medicală pentru penitenciare.

Curtea de Apel a respins apelul declarat de DNA și a menținut decizia de achitare dată în ianuarie 2014 de Tribunalul București.

Șerban Brădișteanu, șef de secție la Spitalul de Urgență Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție la 22 martie 2007, fiind acuzat că ar fi primit mită aproape patru milioane de euro de la o firmă ce distribuia produse medicale, în schimbul trucării unor licitații.

Potrivit DNA, în perioada 2001 - 2002, Șerban Brădișteanu, în calitate de președinte al comisiei de evaluare la o licitație pentru achiziția de aparatură medicală, organizată de Ministerul Justiției, ar fi atribuit, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar și a Spitalului „Prof. dr. Constantin Angelescu”.

Anchetatorii susțineau că Șerban Brădișteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elveția și BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreționară a contractelor de furnizare de produse, producând un prejudiciu de 9.169.606 euro Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În schimb, medicul ar fi primit în conturile unei firme off-shore sumele de 500.000 dolari și 3.594.333 euro.

Începerea urmăririi penale împotriva membrilor comisiei de licitație, printre care și medicul Șerban Brădișteanu, a fost dispusă de DNA la 4 mai 2006. Ceilalți membri ai comisiei - Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Părăușanu, Daniela Năzdrăvan, Irina-Doina Protopopescu și Florica Topologeanu - au fost ulterior scoși de sub urmărire penală, constatându-se lipsa vinovăției lor.

Citiți și: 
Medicul Brădişteanu nu poate justifica 4 milioane de euro din avere. Banii ar putea fi confiscați

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri