Colectiv| Victime nemulțumite de anchetă

Data actualizării: Data publicării:
foto logo colectiv club imagine colectiv ro

La aproape o jumătate de an de când au trimis dosarul Colectiv în instanţă, anchetatorii încă deschid cauze penale care privesc incendiul. Inculpaţii, deşi judecaţi deja pentru vătămare corporală din culpă, au aflat la finalul săptămânii că au un nou dosar, pentru aceeaşi infracţiune, dar cu alte victime. Expertizele medicale ale câtorva zeci de răniţi nu au fost finalizate până acum. Iar cei care au fost răniţi se tem că toate aceste bâlbâieli ar putea întoarce dosarul la parchet, amânând judecarea.

Măcar să apărem în acest dosar şi să fim consideraţi nişte victime,” spune Victor Dobre, supravieţuitor al incendiului din Colectiv.

Este doar unul dintre cei care s-au plâns după primul termen al procesului Colectiv că nu se regăseşte în dosar deşi a fost audiat de mai multe ori şi a depus cereri pentru a se constitui parte civilă. Cauza a fost trimisă în instanţă în luna mai, când procurorii au considerat că au teminat ancheta. Doar că atunci expertizele medico-legale au fost finalizate pentru 20 de victime. Documentele medicale ale altor peste 80 de oameni au fost terminate abia acum. Aşadar, procurorii au mai deschis un dosar, deşi inculpaţii sunt aceiaşi, iar acuzaţia identică: vătamare corporală din culpă.

Teoretic, nu pot fi judecate mai multe dosare cu aceiaşi inculpaţi şi aceleaşi infracţiuni. Cel mai probabil, dosarul deschis acum pentru vătămare corporală din culpă va fi ataşat celui deja trimis la Judecătoria Sectorului 4. Avocaţii susţin însă că procurorii s-au grăbit să finalizeze ancheta, deşi nu aveau toate probele necesare.

„S-au depus cereri care într-adevăr nu se regăsesc la dosar şi astea sunt măsuri care trebuiau dispuse de procuror în faza de urmărire penală,” precizează Iurie Aramă, avocat.

„Eu, de exemplu, am depus trei cereri, două de către avocaţi şi una personal în faţa poliţiştilor de la Capitală, de constituirea de parte civilă, şi nu apar încă în acest dosar,” adaugă Victor Dobre, supravieţuitor al incendiului din Colectiv.

Bâlbâielile anchetei ar putea retrimite dosarul la parchet. O parte din apărătorii inculpaţilor au şi cerut acest lucru. O situaţie asemănătoare a fost în cazul dosarului ce îi vizează pe pompierii care au controlat clubul Colectiv. A fost trimis rapid în judecată, iar la scurt timp Tribunalul Militar a întors cauza la DNA, pentru că nu au fost audiate victimele incendiului.

Într-un dosar instrumentat de o instituţie avem 300 de părţi civile şi vătămate, iar într-un dosar în care ne aflăm pe cameră preliminară sunt doar 128. Şi la acest termen de judecată au fost omise părţi vătămate, urmează ulterior să le introducem în cauză,” explică Beatrice Comărniceanu, avocat.

Peste două săptămâni, judecătorul care se ocupă de cazul Colectiv va decide dacă dosarul merge mai departe, în faza de judecată pe fond, sau trebuie retrimis la parchet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri