Confiscarea averilor. Banii infractorilor ar putea finanța Sănătatea

Data publicării:
teancuri de bani-1

Procurorul-şef al DNA spune că statul recuperează foarte greu prejudiciile. În schimb, averile infractorilor rămân la dispoziţia acestora sau a familiilor. „Pentru a realiza scopul cercetării penale, este esenţial ca infractorii să nu beneficieze de veniturile obţinute, iar confiscarea acestor sume completează rolul sancţionator al pedepsei”, a arătat Laura Codruța Kovesi.

Şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, crede că identificarea averilor obţinute ilegal şi confiscarea lor ar fi cel mai important pas în lupta anticorupţie. „Sumele indisponibilizate anual fiind de o jumatate de miliard de euro, aceşti bani trebuie să ajungă cât mai rapid în bugetul naţional pentru a se întoarce la cetăţean în servicii publice eficiente, în sănătate, în educaţie”, spune ministrul Justiției.

Conform legislaţiei române, confiscarea extinsă a averilor infractorilor se aplică în cazul persoanelor condamnate la peste cinci ani de închisoare. O directivă europeană recentă recomandă scăderea limitei, la condamnările începând cu patru ani.

Până acum, legea a fost aplicată doar în cazul unui poliţist din Constanţa, căruia statul i-a confiscat două apartamente după ce a fost găsit vinovat de trafic de influenţă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri